Politiek

10.000 asielzoekers in halfjaar van azc naar woning

09 oktober 2015 11:26 Aangepast: 14 oktober 2015 16:34
Dijkhoff bij aanvang van het topoverleg over de vluchtelingencrisis. Beeld © ANP

Het komende halfjaar moeten 10.000 asielzoekers uit asielzoekerscentra worden gehuisvest in vaste woningen. Dat hebben gemeenten, provincies en het rijk afgesproken.

Vanochtend was er een topoverleg op het ministerie van Algemene Zaken met staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) over de problemen met de opvang van vluchtelingen.

Het gaat om asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben, maar nog in asielzoekerscentra zitten. Als zij elders kunnen worden gehuisvest, komt er in de azc's ruimte voor nieuwe vluchtelingen.

De afspraken op een rij:

  • Provincies werken aan grootschalige opvang, zodat het gesleep met mensen voorbij is. Dus meer plekken zoals in Nijmegen.

  • Gemeenten gaan 10.000 mensen met vergunningen plaatsen. Dat kan via kleinschalige opvang, in bijvoorbeeld sociale huurwoningen, lege kantoren en langdurige tijdelijke woningen. Daar gaat minister Blok met de gemeenten aan werken.

  • Garanties zijn er niet, maar gemeenten worden niet meer gedwongen door het kabinet, dat is de toezegging van het kabinet aan de gemeenten.

De afspraken moeten een einde maken aan het 'gesleep met vluchtelingen', zei Dijkhoff. Hij meldde dat er ook snel gekeken gaat worden hoe de woningmarkt voor alle mensen vlot kan worden getrokken, eventueel met semi-permanente 'oplossingen'.

Extra geld
Volgens de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, die namens alle gemeenten sprak, komt er extra geld van het rijk voor de gemeenten om de komst van asielzoekers te financieren.

Alle partijen spraken na afloop van een goed overleg. Het probleem wordt 'schouder aan schouder' aangepakt, beklemtoonden zij.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`