Politiek

Dierenpartij: stop het doodschieten van katten

09 oktober 2015 17:10 Aangepast: 09 oktober 2015 17:11
Beeld © ANP

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er nu eindelijk een landelijk verbod komt op het doodschieten van katten. Nog steeds staan drie provincies de jacht toe, klaagt fractievoorzitter Marianne Thieme.

De partij komt in actie nu Noord-Brabant als negende provincie een verbod heeft ingesteld. Thieme roept de regering op nu eindelijk met een totaalverbod te komen. Dan mag het ook niet meer in Friesland, Overijssel en Utrecht. Daar zijn wilde katten nog steeds vogelvrij, volgens Thieme.

Wilde katten
De jacht met een geweer is bedoeld als maatregel tegen katten in het wild. Ze zijn gedumpt, of ze stammen af van ooit afgedankte katten. Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks 8000 tot 13.500 katten afgeschoten, zegt de Partij voor de Dieren. "Zo’n 80 procent daarvan is een huiskat met een eigenaar."

Marianne Thieme wijst erop dat er diervriendelijkere alternatieven zijn om kattenoverlast in bijvoorbeeld een natuurgebied tegen te gaan. Zo kun je de wilde katten vangen, castreren en vervolgens weer uitzetten.

`