Politiek

Kabinet wil maatregelen nemen om vluchtelingen aan baan te helpen

11 oktober 2015 17:40 Aangepast: 11 oktober 2015 20:24
Minister Asscher tijdens een bezoek aan een opvanglocatie voor vluchtelingen (archieffoto). Beeld © ANP

Minister Asscher (Sociale Zaken) praat morgenavond met werkgevers, vakbonden en vluchtelingenorganisaties over de vraag hoe vluchtelingen met een verblijfsvergunning aan een baan kunnen worden geholpen.

Bij het overleg op het ministerie van Sociale Zaken schuiven werkgeversorganisatie VNO-NCW aan, de vakbonden FNV en CNV, de Sociaal Economische Raad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en verschillende vluchtelingenorganisaties.

Barrières
Vluchtelingen met een verblijfsvergunning kunnen in Nederland aan de slag. Maar dat gaat lang niet altijd zo makkelijk. De taal vormt een barrière. En het kost veel tijd om diploma’s erkend te krijgen. Veel vluchtelingen belanden daarom in de bijstand.

Asscher wil in het overleg kijken welke maatregelen kunnen worden genomen om de entree op de arbeidsmarkt voor deze groep makkelijker te maken.

Syrische vluchtelingen zijn vaak hoog opgeleid
Werkgevers deden een maand geleden al een oproep aan het kabinet om vluchtelingen te helpen om aan het werk te komen. Ondanks de hoge werkloosheid zijn er veel moeilijk te vervullen vacatures. Werkgeversorganisatie VNO-NCW denkt dat een deel van die vacatures door vluchtelingen kan worden ingevuld.

Vooral Syrische vluchtelingen zijn vaak hoog opgeleid. Met goede begeleiding kunnen zij mogelijk snel aan het werk.

Meer op rtlnieuws.nl:

`