GeenPeil over de streep

Rutte feliciteert initiatiefnemers GeenPeil

14 oktober 2015 15:34 Aangepast: 14 oktober 2015 15:38
Beeld © ANP

Dat er een referendum komt over het verdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne, noemt premier Mark Rutte een 'waanzinnig knappe prestatie' van de initiatiefnemers van GeenPeil. Maar dat referendum levert het kabinet wel extra werk op.

"Ik had echt niet verwacht dat ze het zouden halen. Gefeliciteerd", reageert premier Rutte op het nieuws dat er genoeg handtekeningen zijn opgehaald voor het raadgevend referendum. Dat referendum komt er waarschijnlijk begin volgend jaar.

Geen lid EU
De komende maanden gaat het kabinet uitleggen waarom het associatieverdrag goed is voor Nederland. Volgens Rutte houdt het verdrag niet in dat Oekraïne lid wordt van de Europese Unie of dat er meer Europees geld naar Oekraïne gaat.

Wel moet het verdrag volgens hem de handelsbetrekkingen versterken en op die manier leiden tot meer welvaart en stabiliteit in Oekraïne, 'aan de rand van Europa, waar veel instabiliteit is'. De premier wijst erop dat Europa ook associatieverdragen heeft met landen in Midden- en Zuid-Amerika en met Libanon en Israël, en dat die landen ook geen lid worden van de EU. 

Volgens Rutte is de situatie nu heel anders dan in 2005. Toen werd er een referendum gehouden over de Europese grondwet, die door ruim 60 procent van de stemmers werd afgewezen. Als Nederland tegen het associatieverdrag met Oekraïne zou stemmen, dan is het kabinet bij wet verplicht om de Nederlandse instemming met het verdrag te heroverwegen, maar dat betekent niet dat het kabinet het moet afwijzen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore