Hoorzitting MH17-rapport

OVV had gespreksverslag Oekraïne graag eerder gehad

03 november 2015 18:25
OVV-voorzitter Joustra (rechts) vanmiddag in Den Haag. Beeld © ANP

Een verslag van een belangrijk gesprek, drie dagen voor de crash van vlucht MH17, werd pas na vijf maanden door het kabinet aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid gegeven. De raad had het graag veel eerder gekregen.

Dat zei voorzitter Tjibbe Joustra vanmiddag in de Tweede Kamer. Een Kamercommissie praat daar over het vorige maand verschenen MH17-rapport van de raad.

Diplomaten bijgepraat
In het gesprek in Kiev werden diplomaten bijgepraat door de Oekraïense regering over de veiligheid in het land. Ook een Nederlandse diplomaat was daarbij aanwezig. Het ging onder meer over het Antonov-vliegtuig dat boven het oosten van het land op grote hoogte was neergehaald.

Joustra zei tegen de Kamercommissie dat het 'niet ontsierend was geweest' als het verslag eerder aan de raad was gegeven. Maar in alle andere gevallen was de Nederlandse overheid wél tijdig met het verstrekken van de informatie waar de raad om vroeg.

Uitgelekt
De Kamer wilde dat het gespreksverslag openbaar werd gemaakt, maar het kabinet wilde dat niet. Het document lekte uiteindelijk uit via het radioprogramma Argos.

Meer op rtlnieuws.nl:
Live: Kamer voelt onderzoeksraad aan de tand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore