Nederland

D66 heeft grote twijfels over kabinet met ChristenUnie, VVD en CDA

16 mei 2017 00:20 Aangepast: 16 mei 2017 01:10
Beeld © ANP

D66 heeft grote twijfels over een kabinet samen met VVD, CDA en de ChristenUnie. De partij vindt dat deze combinatie te weinig steun heeft in de Tweede Kamer.

De onderhandelingen voor een nieuw kabinet tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks mislukten gisteren. D66-leider Alexander Pechtold zei meteen al dat hij zeer teleurgesteld is in het mislukken van de formatiepoging

D66 is niet enthousiast over de optie om GroenLinks aan de formatietafel in te wisselen voor de ChristenUnie. Deze coalitie heeft de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer: 76 zetels.

Meerderheid te klein

De partij zegt een coalitie te willen met een ruime meerderheid. Bovendien wil D66 dat het nieuwe kabinet 'een verbinding is tussen links en rechts'. De verhoudingen zouden niet in balans zijn als de ChristenUnie aanschuift. 

De verschillen tussen D66 en de ChristenUnie zijn ook groot, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Vooral als het gaat over medisch-ethische kwesties, denk hierbij bijvoorbeeld aan het wetsvoorstel over voltooid leven, denken D66 en de ChristenUnie totaal verschillend."

Andere linkse partij

VVD, CDA en D66 zouden ook een andere linkse partij kunnen proberen: PvdA of de SP. "Dit is nu de favoriete optie van D66. Ze zoeken een linkse partner in de samenwerking met de VVD en het CDA. Maar de komende dagen moet blijken hoe hard die eis van Pechtold is."

De PvdA laat weten dat deze optie niet voor hand ligt, want de partij heeft veel verloren. Bij de SP zegt een woordvoerder dat de partij 'rechts' niet aan een meerderheid wil helpen. Tijdens de campagne heeft SP-leider Roemer samenwerking met Rutte uitgesloten.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

    RTL Nieuws

    Altijd weten wat er speelt?
    Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

    Playstore Appstore

    `