Politiek

Kans op terreuraanslag in Nederland blijft reëel

09 november 2015 17:00 Aangepast: 09 november 2015 17:03
De politie surveilleert in Amsterdam. Beeld © ANP

De kans op een terreuraanslag in Nederland blijft reëel. Maar er zijn geen concrete aanwijzingen voor. De verijdelde aanslag op de Thalys tussen Amsterdam en Parijs maakte in augustus duidelijk dat ook Nederlands getinte doelen in beeld zijn bij 'eenlingen'.

Dat is te lezen in het vandaag uitgegeven dreigingsbeeld van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Het dreigingsniveau is substantieel, staat erin. Dat is al sinds maart 2013 zo.

Crash Egypte door bom
Uit de brief blijkt dat ook de NCTV ervan uitgaat dat de crash van het Russische Metrojet-toestel boven Egypte is veroorzaakt door een bomaanslag. Als de Egyptische tak van terreurbeweging IS 'hier inderdaad verantwoordelijk voor blijkt te zijn, betekent dit dat naast het Westen nu ook Rusland nadrukkelijk doelwit is geworden van deze groepering'.

Op Schiphol zijn geen extra maatregelen nodig, vindt de NCTV, want de toegenomen dreiging uit IS-hoek bestaat al sinds Nederland deelneemt aan de missie waarbij IS-doelwitten vanuit de lucht worden aangevallen.

IS-strijders onder vluchtelingen
De NCTV sluit niet uit dat er IS-strijders zitten onder de vluchtelingen die naar Nederland komen, maar zegt dat ook hier geen concrete aanwijzingen voor zijn. Wel is sprake van 'een enkel zorgelijk signaal'.

Blijkens nieuwe cijfers van de NCTV zijn intussen 220 Nederlanders afgereisd naar IS-gebied. 140 zouden daar nog steeds zijn, ongeveer 40 mensen zijn weer terug in Nederland en 42 zouden er zijn omgekomen. Steeds meer Nederlanders maken promotie in de rangen van IS, zegt de NCTV. Dat is reden om hen na terugkeer in Nederland extra in de gaten te houden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`