Politiek

Coalitie worstelt met bijstand in natura

09 november 2015 16:29 Aangepast: 09 november 2015 18:27
Beeld © ANP

PvdA en VVD worstelen met de bijstand in natura voor vluchtelingen. De PvdA is doodsbang dat het straks mogelijk wordt om iedere bijstandsgerechtigde een deel van de uitkering in natura te geven en dat is precies wat de VVD lijkt te willen.

In VVD-kring zeggen ze dat, als het voor vluchtelingen werkt, er niets meer in de weg staat om dit voor iedereen zo te doen. De PvdA is daar mordicus tegen. Als het niet alleen voor vluchtelingen kan, gaat het plan van bijstand in natura niet door, laat vicepremier Asscher via zijn woordvoerder weten. Het is wat Asscher betreft uitgesloten dat het ook voor andere groepen gaat gelden.

Half oktober spraken PvdA en VVD af om vluchtelingen met een verblijfsstatus te huisvesten in containerwoningen en leegstaande kantoorpanden. Ze betalen geen huur en hebben dan ook geen recht op huurtoeslag. Omdat deze vluchtelingen een deel van de bijstand in natura ontvangen in de vorm van onderdak krijgen ze een lagere bijstandsuitkering. 'Sober en rechtvaardig' heet dat in coalitiekring.

Tal van beren op de weg
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken, die over de bijstand gaat, wil voorkomen dat bijstand in natura mogelijk wordt voor iedere bijstandsgerechtigde. Ambtenaren van haar ministerie zien tijdens overleg met andere ministeries naar verluidt tal van beren op de weg bij de uitvoering van de coalitieafspraken.

Bij de VVD wijzen ze erop dat vicepremier Asscher daar wel mee heeft ingestemd. Als bijstand in natura voor vluchtelingen werkt, zo valt te beluisteren, kan het ook worden ingevoerd voor Nederlandse bijstandsgerechtigden. Asscher zegt in een reactie dat het ‘volstrekte onzin’ is dat hij daar mee zou hebben ingestemd.

Als bijstand in natura ook mogelijk wordt voor Nederlandse bijstandsgerechtigden zou dat erg slecht vallen bij een deel van de PvdA-achterban. Kritische PvdA-leden maakten zich ook al zorgen dat containerwoningen of omgebouwde kantoorpanden de nieuwe standaard zouden worden voor sociale huisvesting. Voor de politieke ledenraad van aanstaande zaterdag zijn al moties in voorbereiding die de PvdA-fractie in de Tweede Kamer oproepen niet te ver in de VVD-plannen mee te gaan.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bouwsector hoopvol door komst vluchtelingen

`