Politiek

Nieuwkomer moet beloven zich aan Nederlandse regels te houden

26 november 2015 19:33 Aangepast: 27 november 2015 00:52
Het ondertekenen van de participatieverklaring. Beeld © RTL Nieuws

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, moeten zich aan de Nederlandse spelregels houden. Wie dat niet doet krijgt een boete. Of raakt zelfs zijn verblijfsvergunning kwijt.

Het kabinet wil dat iedere inburgeraar een participatieverklaring tekent, waarin hij of zij belooft zich aan de Nederlandse normen en waarden te houden. Het moet de kroon zijn op de inburgering. De verklaring geldt alleen voor mensen die moeten inburgeren.

Proef
Eind 2013 is een tiental gemeenten al gestart met een proef met de participatieverklaring. De reacties zijn positief. Alleen is Amsterdam, een van de deelnemers aan de proef, geen voorstander van een boete als de nieuwkomer zich niet aan de belofte houdt.

De verklaring is een van de maatregelen die het kabinet neemt om te zorgen dat de vluchtelingen die hier mogen blijven ook een plekje vinden in de maatschappij. In de tekst staan de rechten en plichten van een Nederlander. Een nieuwkomer moet verklaren dat hij of zij de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie 'zal helpen uitdragen' en 'een actieve bijdrage wil leveren aan de Nederlandse samenleving.' 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`