Politiek

350 miljoen extra voor opvang vluchtelingen

27 november 2015 14:47 Aangepast: 27 november 2015 15:22
Asielzoekers in het Drentse dorp Oranje. Beeld © ANP

Het kabinet gaat voor dit jaar 350 miljoen euro extra vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen. Dat heeft minister Dijsselbloem van Financiën zojuist bekendgemaakt.

Voor 2016 gaat het om een bedrag van 400 miljoen. De bedragen worden deels opgebracht via het budget dat is uitgetrokken voor ontwikkelingssamenwerking. Het overige geld komt van de nog niet uitgegeven budgetten van andere ministeries.

Behalve de bedragen voor de opvang van asielzoekers in het eerste jaar, kosten de afspraken die het kabinet heeft gemaakt met provincies en gemeenten ook extra geld. Dat gaat om 187 miljoen euro. De financiële dekking daarvoor gaat Dijsselbloem in het voorjaar vinden.

Dijsselbloem had het budget voor de opvang van asielzoekers eerder dit jaar al verhoogd naar 835 miljoen euro. Maar ook dat blijkt dus ruim onvoldoende. Door de enorme instroom van vluchtelingen houdt het kabinet dit jaar en volgend jaar rekening met een totaal van 58.000 nieuwe asielzoekers.

Mini-Schengen
Dijsselbloem zei eerder vandaag dat de vluchtelingencrisis een bedreiging is voor de sociale welvaartsstaat in Europa. Als de 28 landen van de Europese Unie niet snel nauw gaan samenwerken om de instroom van vluchtelingen aan de buitengrenzen aan te pakken, dan gaat het mis en is het tijd voor drastischer maatregelen. De minister dacht dan aan een soort mini-Schengen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore