Politiek

Tweede Kamer bezorgd over 'IS-strijder' in azc Zaandam

03 december 2015 23:44 Aangepast: 04 december 2015 08:46
Archieffoto van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De Tweede Kamer is bezorgd over de Syrische vluchteling die in een asielzoekerscentrum in Zaandam zat en ervan wordt verdacht strijder te zijn van al-Qaeda en terreurgroep IS. De man is afgelopen week opgepakt.

CDA-Kamerlid Mona Keijzer is geschrokken. Ze wijst op een recent rapport van de inspectie. Daaruit blijkt dat de controle van de binnenkomers slecht is. Bovendien hebben velen geen papieren bij zich. Ze wil van de staatssecretaris weten hoe het nu met de screening van asielzoekers is gesteld.

Geert Wilders
Attje Kuiken van de PvdA vindt het ook een 'ernstige zaak'. Het is volgens haar goed dat de vluchtelingen tegen wie de verdachte het heeft gezegd, naar de politie zijn gestapt. "We moeten nu onderzoek afwachten maar willen wel weten of de screening inmiddels goed genoeg is en of we hem anders eerder in beeld hadden kunnen krijgen.''

PVV-leider Geert Wilders stelt dat een aanslag in Nederland een kwestie van tijd is. "We zagen in Parijs en nu ook hier in Nederland wat er met de asieltsunami meekomt. Moslimterroristen.'' Hij vindt dat premier Mark Rutte medeverantwoordelijk is als er een aanslag gebeurt, omdat 'hij ze allemaal binnen laat'.

De Groep Bontes/Van Klaveren vindt dat het kabinet het gevaar moet erkennen dat terroristen zich schuilhouden tussen de asielzoekersstromen.

Lees meer op rtlnieuws.nl:
Syrische vluchteling uit Zaandam opgepakt voor deelname IS

RTL Nieuws
`