Politiek

Asscher: Tijd om stelling te nemen tegen Wilders

16 december 2015 15:07 Aangepast: 16 december 2015 15:21
Wilders en Asscher in debat eerder dit jaar Beeld © ANP

Het is tijd om stelling te nemen tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt minister Asscher van Sociale Zaken in reactie op een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau over integratie.

Daaruit komt naar voren dat een kwart van de Turkse en Marokkaanse jongeren het gevoel heeft er niet bij te horen. Ze ervaren discriminatie bij het zoeken naar een baan of een stage of hebben er moeite mee om steeds als moslim te worden aangesproken. Ze hebben vaak het gevoel dat met twee maten wordt gemeten. "Je begint met 1-0 achterstand", zegt een van hen.

Volgens Asscher speelt Wilders handig in op angst van mensen voor het onbekende en wordt hem weinig in de weg gelegd. Asscher: "Wilders twittert zonder gene dat de PVV-kandidaat-Kamerleden zoekt met een afkeer van de islam. En deze handelaar in angst wordt politicus van het jaar. Is het gek dat moslims dan moeite hebben zich hier thuis te voelen?" 

Turkse jongeren hebben geen IS-sympathieën
Het SCP deed ook onderzoek naar IS-sympathieën. Uit een eerdere alarmerende studie van Motivaction kwam naar voren dat Turkse jongeren massaal achter terreurgroep IS zouden staan, waar veel reacties op kwamen onder anderen van Wilders. Afgelopen zomer concludeerde Asscher al dat het Motivaction-onderzoek niet deugde.

De meeste Turks- en Marokkaans-Nederlandse jongeren hebben geen sympathie voor IS, blijkt nu uit de SCP-studie. Wel heeft een op de tien ondervraagden begrip voor jongeren die voor IS gaan vechten.

Als reden voeren ze aan dat allochtone jongeren het leven hier vaak moeilijk wordt gemaakt. Ze voelen zich bijvoorbeeld gediscrimineerd bij het zoeken naar een baan of een stage of hebben er moeite mee om continu als moslim te worden aangesproken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Asielzoekers komen moeilijk aan het werk

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`