Politiek

CDA woedend over ontbreken radarbeelden MH17

16 december 2015 18:09 Aangepast: 16 december 2015 18:09
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt Beeld © ANP

De ramp met vlucht MH17 is de enige vliegramp in de afgelopen tien jaar waarbij de radarbeelden niet openbaar zijn gemaakt, zegt het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. "Als je de radar- en de satellietbeelden hebt, weet je wie vanwaar er geschoten is en kun je de dader bijna aanwijzen."

Anderhalf jaar na de ramp met MH17 en twee onderzoeken verder is nog steeds niet precies duidelijk wie het vliegtuig uit de lucht schoot. En het ontbreken van de 'primaire radargegevens' is daar, volgens Omtzigt, mede de oorzaak van. Sinds de ramp bijt Omtzigt zich als een terriër vast in de toedracht en dus is hij emotioneel als blijkt dat hij beet heeft. Het is zeer uitzonderlijk is dat de radarbeelden ontbreken.

'Grof schandaal'
Noch Rusland, noch Oekraïne heeft de Nederlandse onderzoekers van de Onderzoeksraad voor de veiligheid (OVV), die de toedracht van de ramp onderzocht, van radarbeelden voorzien. Een grof schandaal, vindt Omtzigt. Internationale verdragen verplichten beide landen de radarbeelden te bewaren en aan onderzoekers af te staan. De Russen beweren de beelden te hebben gewist. Volgens de Oekraïne stonden hun civiele radarinstallaties uit vanwege 'periodiek onderhoud'. En hun militaire radar stond ook toevallig niet aan.

In antwoorden op de zoveelste reeks Kamervragen van de CDA'er geeft het kabinet toe dat er, behalve bij de MH17, in de afgelopen tien jaar geen enkel vliegtuigongeluk heeft plaatsgevonden waarbij onderzoekers niet de beschikking kregen over radargegevens. Verder schrijft het kabinet dat het geen enkele poging meer wil doen de gegevens boven water te krijgen omdat het wel krijgen van die gegevens de conclusies van het OVV onderzoek niet zal veranderen.

Geen enkel begrip
Omtzigt heeft daar geen enkel begrip voor: "Met radar en satellietbeelden, die ook ontbreken, kun je heel precies vaststellen vanwaar er geschoten is. Het nu beschikbare bewijsmateriaal heeft soms maanden in een veld in Oekraine gelegen en zelfs de OVV geeft toe dat ermee gerommeld is.”

Het CDA-Kamerlid vindt het onbegrijpelijk dat de OVV en de Nederlandse regering niet eens een officiële klacht indienen bij de VN organisatie ICAO, terwijl ze officieel vaststellen dat Rusland het ICAO verdrag heeft overtreden. En verder houden Rusland en de Oekraïne zich niet aan de VN veiligheidsraadresolutie die oproept om volledig mee te werken met de onderzoeken. "En dus moet Nederland alsnog een klacht indienen, anders komt de onderste steen nooit boven."

Meer op rtlnieuws.nl:
Fouten bij aanpak MH17: stoffelijke resten onzorgvuldig behandeld

RTL Nieuws
`