Nederland

Wilders: PVV krijgt geen eerlijke kans bij formatie

20 mei 2017 06:41 Aangepast: 20 mei 2017 07:52
Geert Wilders woensdag onderweg naar informateur Schippers. Beeld © ANP

PVV-leider Geert Wilders klaagt dat zijn partij geen eerlijke kans krijgt bij de kabinetsformatie, die hij bestempelt als 'toneelspel'. Premier Rutte herhaalde gisteren tijdens het partijcongres van de VVD dat zijn partij onder geen beding met de PVV in één kabinet stapt.

"Wij zijn één van de winnaars van de verkiezingen en de tweede partij van Nederland", zegt Wilders vandaag in De Telegraaf. "Ik denk dat we er binnen een week, misschien wel binnen een dag met partijen als VVD en CDA uit waren gekomen over immigratie.''

Standpunten blijven overeind

Hij zegt niets te veranderen aan zijn standpunten als dat de kans groter maakt dat de PVV mag meedoen aan de gesprekken over een nieuw kabinet. Ook zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraak houdt hij overeind: "Hoe kan ik terugnemen wat ik wil? Ik wil minder Marokkanen.''

Over het voorlopige afhaken van GroenLinks bij de formatie is hij blij. Dat die partij überhaupt aanschoof bij de eerste ronde gesprekken, noemt hij 'een enorme schijnbeweging'. Wilders: "Ik denk dat iedereen vanaf dag één al wist dat er met GroenLinks geen streng immigratiebeleid zou komen."

Los Angeles

Wilders is dit weekeinde in Los Angeles. Hij geeft er een spreekbeurt voor sympathisanten 'om de wereld te waarschuwen tegen de gevaren van de islam'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jos Heymans over de formatie: 'Net dreinende kinderen'