Nederland

Rutte blijft bij voorkeur: coalitie met CU, PvdA of SP

22 mei 2017 11:03 Aangepast: 22 mei 2017 11:22
Beeld © ANP

VVD-leider Mark Rutte wilde na een gesprek met informateur Edith Schippers geen voorkeur uitspreken voor een coalitie met ChristenUnie, SP of PvdA. Hij wil een 'vierpartijenkabinet met een stabiele meerderheid in beide Kamers'.

Schippers gaf vrijdag de partijen even vrij om na te denken over mogelijke varianten voor een coalitie anders dan hun eerste voorkeur. Eind vorige week leek de formatie in een impasse te zitten. "We zullen vandaag moeten zien of de reflectie tot resultaten leidt", zegt Rutte.

Zeven leiders langs bij Schippers

De informateur spreekt vandaag zeven fractieleiders. Vorige week bleek de poging mislukt om een kabinet met het 'motorblok' VVD, CDA, D66 en GroenLinks te formeren.

Daarna gaf D66 aan een combinatie met de ChristenUnie 'onwenselijk' te vinden. Afgelopen weekend zeiden D66-kopstukken dat onderhandelen met die partij 'niks wordt'. D66 en ChristenUnie zijn het oneens over 'toch moeilijke onderwerpen' als de donorwet en het vrijwillig levenseinde.

SP sluit VVD uit

Maar de SP blijft de VVD uitsluiten en de PvdA, die tijdens de verkiezingen tegen een geweldig verlies aanliep, heeft het voorlopig te druk met zichzelf.

D66 kondigde wel aan vandaag met een voorstel te komen dat een opening uit de impasse zou kunnen bieden.

Tweede ronde kabinetsformatie: wat er reëel nog mogelijk is

`