Geheime informatie MH17 naar buiten

'Van der Steur heeft in kwestie-Maat veel uit te leggen'

05 januari 2016 07:59 Aangepast: 05 januari 2016 10:19
Beeld © ANP

Binnen een week willen CDA en D66 nieuwe antwoorden van minister Van der Steur (Justitie) over de kwestie met patholoog-anatoom George Maat. Die raakte vorig jaar in opspraak nadat hij een lezing had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de ramp met toestel MH17.

Maat heeft destijds gevoelige informatie uit het onderzoek naar de oorzaak van de ramp naar buiten gebracht, onder meer over de oorzaak en de vondst van een tweede mondkapje. Van der Steur zei toen dat dit 'buitengewoon onsmakelijk en ongepast' was. De patholoog-anatoom werd op non-actief gezet. 

Niet waar
Maat heeft nu gereageerd in het universiteitsblad Mare. "Het wordt mij aangerekend dat ik nabestaanden pijn heb gedaan met de lezing en dat ik gevoelige informatie over MH17 naar buiten heb gebracht. Dat is gewoon niet waar."

Pieter Omtzigt van het CDA reageerde op Twitter dat Van der Steur 'weer veel heeft uit te leggen'. Omtzigt en Sjoerd Sjoerdsma van D66 vinden het een slechte zaak dat de minister bepaalde informatie over de kwestie niet met de Kamer heeft gedeeld. 

Excuses
Ook Sjoerdsma vindt dat Van der Steur veel moet uitleggen: "Het is zeer opmerkelijk dat deze minister passages die niet pasten bij zijn eigen relaas heeft weggelaten uit officiële Kamerbrieven. Excuses lijken hier op zijn plaats."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore