Nederland

Kabinet wil grondig onderzoek naar eierschandaal

03 augustus 2017 20:53 Aangepast: 03 augustus 2017 21:41
Eieren (archief) Beeld © ANP

Er komt een grondig onderzoek naar het eierschandaal. Dat schrijft het kabinet in een brief. Doel van het onderzoek is om te achterhalen hoe deze eiercrisis heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.

"Afgelopen dagen is er onrust ontstaan over de aanwezigheid van de stof fipronil in eieren", schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer. 

Ze vervolgen: "Deze onrust is meer dan begrijpelijk. Het nieuws dat er een stof in een levensmiddel zit die daar niet hoort tast het vertrouwen in de voedselveiligheid aan. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het eten dat zij in de winkel kopen veilig is." 

Onrust

Het is de eerste reactie namens het kabinet op het eierschandaal. Het kabinet wil nu grondig onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Er loopt al een strafrechtelijk onderzoek.

In de brief staat verder dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit de komende tijd monsters zal blijven nemen in de supermarkten om te controleren of de terughaalactie volledig is en of er mogelijk via die weg nog nieuwe bronnen boven tafel komen, zoals bijvoorbeeld via buitenlandse bedrijven. 

Kritiek

Over de NVWA schijft het kabinet: 'In de media horen we op dit moment verschillende vormen van kritiek op het handelen van de NVWA. Enerzijds wordt gesteld dat de NVWA harder moet optreden in het belang van de voedselveiligheid en anderzijds wordt er gesteld dat er te hard wordt opgetreden omdat er niet direct risico’s voor de volksgezondheid zijn.'

Ook Kamerleden uitten eerder deze week kritiek. "De NVWA had direct moeten reageren na signalen uit België omdat eerdere voedselschandalen, zoals het paardenvleesschandaal, ook in veel gevallen grensoverschrijdend bleken. De NVWA beschermt keer op keer teveel de belangen van de vee-industrie bij het niet publiceren van de lijst met besmette bedrijven", stelde Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Morgen schone eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaf eind van de middag een lijst vrij met testresultaten, waaruit blijkt dat eieren van 138 bedrijven de insecticide bevatten. Supermarkten kunnen aan de hand van die lijst bepalen welke eieren uit de schappen moeten.

"Vanaf morgen liggen alleen nog schone eieren in de schappen'', garandeert directeur René Roorda van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Vanavond gaan we nog miljoenen eieren uit de schappen halen. Het is nog een hele klus", aldus Roorda.

Meer op rtlnieuws.nl
Weten of je besmette eieren hebt? Check het hier

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore