Politiek

Tweede Kamer kiest Khadija Arib (PvdA) als nieuwe voorzitter

13 januari 2016 21:33 Aangepast: 05 februari 2016 12:07
Khadija Arib vandaag in de Kamer. Beeld © ANP

Khadija Arib (PvdA) is de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer. Na een spannende strijd verzamelde ze in de slotronde meer stemmen dan Ton Elias (VVD), haar laatst overgebleven tegenstander. Eerder waren Martin Bosma (PVV) en Madeleine van Toorenburg (CDA) al afgevallen.

Arib werd geboren in het Marokkaanse Hedami en heeft naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. Voor de PVV, de partij van Geert Wilders, was dat reden om haar kandidatuur van meet af aan te dwarsbomen, net als in 2012, toen Arib zich ook al kandidaat had gesteld.

Die verkiezingen werden toen gewonnen door Anouchka van Miltenburg (VVD), die vorige maand aftrad als voorzitter in verband met haar rol in de zogeheten Teeven-deal. Haar positie was onhoudbaar geworden nadat was gebleken dat ze een klokkenluidersbrief door de papierversnipperaar had gehaald.

Kamerlid sinds 1998
Arib (55) zit sinds 1998 in de Tweede Kamer. Ze houdt zich onder meer bezig met medische kwesties en justitiezaken. Ze fungeerde de afgelopen jaren al geregeld als interim-voorzitter.

Voordat ze tot de Kamer toetrad, was ze medewerker aan het Instituut voor Sociale en Economische Studies in Rotterdam, en waarnemend hoofd Maatschappelijke Opvang en Gezondheidszorg in Amsterdam, waar ze ook sociologie studeerde aan de Universiteit van Amsterdam.

Meer op rtlnieuws.nl:
Frits Wester: 'Keus voor Arib zegt alles over kloof tussen PVV en de rest'

`