Nederland

Impasse in formatie: 'Beschuldigende vinger wijst naar D66'

23 mei 2017 23:43 Aangepast: 24 mei 2017 05:51
Pechtold eerder deze week voor een gesprek met Schippers. Beeld © ANP

"De formatie zit op dit moment muurvast. Volgens ingewijden vanwege politieke onwil", zegt commentator Frits Wester. "Daarbij wordt vanuit VVD, CDA en ChristenUnie de beschuldigende vinger naar Alexander Pechtold gewezen."

Het was voor nu de enige resterende optie om een meerderheidskabinet te vormen: een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Maar de inhoudelijke verschillen tussen D66 en ChristenUnie blijken vandaag te groot. En dus zijn we weer terug bij af.

Hoe verder?

Hoe nu verder? "Op dit moment is dat totaal onduidelijk", zegt politiek verslaggever Frits Wester. "De beschuldigende vinger wijst naar Alexander Pechtold van D66. Hij zou Gert-Jan Segers van de ChristenUnie in een gesprek dat verkennend bedoeld was, een waslijst aan eisen hebben voorgelegd waar Segers op dat moment onmogelijk 'ja' op kon zeggen."

De verwachting is dat informateur Edith Schippers misschien nog een keer met D66 en ChristenUnie om tafel gaat zitten, maar de kans is groot dat ze haar verslag gaat schrijven over de mislukking. De Tweede Kamer moet dan gaan bepalen hoe de nieuwe ronde in deze formatie wordt ingezet.

Blokkades

Alle andere mogelijkheden die er nog zijn, stuitten tot nu toe op blokkades. Zo blijft Lodewijk Asscher  herhalen dat de PvdA niet wil regeren. En SP-leider Emile Roemer laat weten niet te willen regeren met VVD, CDA en D66. Roemer noemde dat gisteren nog 'politieke zelfmoord'.

Jesse Klaver (GroenLinks) zegt dat hij een nieuwe formatie met zijn partij - die vorige week maandag nog strandde- geen zin vindt hebben. Klaver vatte het gevoel dat nu heerst als volgt samen: "Ik denk dat er niemand in Den Haag is die het begin van een antwoord heeft op de vraag: hoe nu verder?"

Meer op rtlnieuws.nl
Informateur Schippers wil nu nadenken over hoe het verder moet

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`