Lek Commissie Stiekem

Lek affaire-Stiekem blijft geheim: 'Dit schaadt imago van de politiek'

20 januari 2016 11:29 Aangepast: 20 januari 2016 11:36
Archieffoto van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

De waarheid achter het geruchtmakende lek uit de Commissie Stiekem is niet boven gekomen. De onderzoekscommissie van de Kamer heeft niet genoeg bewijs gevonden tegen de verdachte fractievoorzitters.

Politiek commentator Frits Wester vindt de uitkomst teleurstellend: "Ik heb niet de indruk dat de commissie er alles aan gedaan heeft om de onderste steen boven te krijgen. Dit schaadt het imago van de politiek. Het blijft nu onduidelijk wie er gelekt heeft. Het beeld dat politici in Den Haag dit soort zaken in de doofpot stoppen, blijft hangen."

Bekijk de analyse van Wester: 

Gehoord achter gesloten deuren
Maandenlang was politiek Den Haag in de ban van de pijnlijke affaire. In november werd duidelijk dat de Rijksrecherche 'een of meerdere' politici in beeld heeft in het onderzoek naar het lekken uit de Commissie Stiekem.

De Tweede Kamer moest vervolgens zelf aan de slag. Zeven Kamerleden kregen de taak te onderzoeken welke fractievoorzitter heeft gelekt. Ze hebben daarvoor in totaal met 19 mensen achter gesloten deuren gesproken.

Onmogelijke opdracht
De Kamerleden zeggen nu dat het niet is gelukt de waarheid te achterhalen. De onderzoekscommissie schrijft dat het dat 'betreurt'.

De onderzoekscommissie schrijft ook dat het onderzoek een 'mission impossible' was. De Kamerleden hadden weinig tijd voor het onderzoek en ze vinden dat ze van de wet niet genoeg mochten doen om de waarheid boven tafel te halen. Ze vinden dan ook dat de wet op grond waarvan ministers, staatssecretarissen en Kamerleden vervolgd kunnen worden voor ambtsdelicten aangepast moet worden. 

In de Commissie Stiekem zitten fractievoorzitters van de Tweede Kamer. Zij laten zich daar door een minister of hoge ambtenaar op de hoogte houden over vertrouwelijke veiligheidszaken. Lekken uit deze commissie is streng verboden. Het gaat tenslotte om vertrouwelijke informatie. Toch is dat precies wat er is gebeurd.

Lekken naar de krant
Het draait allemaal om een affaire van anderhalf jaar geleden. De hoofdrolspeler was minister Ronald Plasterk. Hij zei in het najaar van 2013 dat de Amerikaanse geheime dienst 1,8 miljoen belgegevens uit Nederland had verzameld. Maar een paar maanden later trok Plasterk die woorden weer in: het waren niet de Amerikanen, maar de Nederlandse geheime diensten die de gegevens hadden verzameld.

De Tweede Kamer reageerde woedend. De oppositie zegde zelfs het vertrouwen op in Plasterk. Na het debat hierover, dat de minister overleefde, ontstond een nieuwe discussie. Kranten meldden dat de fractievoorzitters in de Commissie Stiekem al waren geïnformeerd over de fout van Plasterk, en dat de Kamer dus wel geïnformeerd was. Dat zou dus betekenen dat er uit de commissie was gelekt, anders konden kranten dat nieuws niet brengen.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`