Politiek

Keiharde kritiek na 'loze beloftes' van Rutte over vluchtelingenstroom

22 januari 2016 21:13 Aangepast: 22 januari 2016 21:45
Beeld © ANP

'Premier Rutte is van een andere planeet' en 'de premier doet weer loze beloftes'. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben keiharde kritiek op premier Rutte vanwege zijn opmerkingen over de vluchtelingenstroom.

Rutte zei deze week tegen het Europees Parlement dat het aantal bootvluchtelingen vanuit Turkije binnen twee maanden moet zijn teruggebracht naar bijna nul.

Onrealistisch
De oppositie vindt dat totaal onrealistisch. Ze vragen zich af hoe hoe hij die uitspraken gaat realiseren. "Van welke planeet komt die man?" vraagt D66-leider Alexander Pechtold zich af. "Het is echt een idiote uitspraak van de premier en een gevaarlijke, omdat je verwachtingen schept."

PVV-leider Geert Wilders vindt het 'een totale loze belofte'. "Want die mensen zullen blijven komen. We moeten niet afhankelijk zijn van de Turken. Als we ze geld beloven of lidmaatschappen. We zien nu dat er nog steeds duizenden per week of zelfs per dag Europa binnenkomen."

Geen belofte
CDA-leider Buma denkt dat er geen tactiek achter de uitspraken zit, maar dat er juist sprake is van paniek bij Rutte. "Als ik zeg dat het teruggaat naar nul dan zal men dat wel geloven. Maar ik ben bang dat geen enkele Nederlander dat zal geloven."

Rutte zegt vandaag tegen RTL Nieuws dat zijn uitspraken vooral niet als een belofte moeten worden opgevat.

Meer op rtlnieuws.nl:
Rutte: Vluchtelingenstroom naar EU moet omlaag

`