Politiek

De Twitterstrategie van Wilders: Alle ballen op Rutte

05 februari 2016 21:02 Aangepast: 05 februari 2016 23:33
Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Geert Wilders neemt premier Mark Rutte vandaag weer de maat op Twitter. En dat is bepaald niet voor het eerst. Er zit een hele strategie achter, blijkt uit een analyse van de ruim 1400 tweets van de PVV-leider.

Wilders voert een bijna permanente 'fittie' met de VVD. Maar dat kan hem duur komen te staan. Als de huidige peilingen waarheid worden en Wilders wil gaan regeren, dan heeft hij straks heel wat glad te strijken. Op Twitter gebruikt hij premier Rutte namelijk vaak als kop van Jut om nog meer kiezers naar de PVV te trekken.  

Eerder hebben we zijn – inmiddels opgeheven – anonieme account beschreven, nu kijken we naar de tweets die de PVV-leider via @geertwilderspvv verstuurde. Zijn retweets hebben we niet meegerekend.  

Vrij braaf
In 2009 vond de geboorte van Wilders plaats op Twitter. Hij twittert dan nog weinig en vrij braaf. Zijn eerste berichten gaan over hoe het 'zonnetje schijnt' en dat hij in een autorit 'geniet van het Limburgse landschap'. Toch eindigt die specifieke dag in mineur. In een tweet meldt hij: "Na wat uurtjes werken vanochtend, de afgelopen uren aan het stofzuigen, overhemden strijken en nu dat gedaan is, is de zon weg."

In zijn eerste jaar op Twitter schrijft Wilders slechts 30 berichten. Hij moppert wat over de kosten van het Koninklijk Huis, uit wat kritiek op toenmalig premier Balkenende. De meeste tweets gaan over dagelijkse beslommeringen over hemzelf en zijn partij.

Bijna opgegeven
Wilders gaf Twitter in 2009 bijna op. Hij lastte vijf maanden lang een Twitterstop in, maar herpakte zich in december van dat jaar: "Twitter weer geactiveerd kijken of ik het nu wel volhou:-)".

Hij hield het vol. En hoe. Het aantal tweets is in de afgelopen zeven jaar fors toegenomen.

Thumbnail

Uitlaatklep en PR-middel
Het duurt tot 2014 voordat Wilders zijn Twitteraccount echt gaat inzetten als uitlaatklep en PR-middel. Het zijn eigenlijk persberichten in 140 tekens. Media zijn ook op zijn tweets aangewezen omdat hij vaak niet bereikbaar is voor commentaar. Wilders voert een heel effectief 'hit & run' mediabeleid.

Het zal niet verrassen: in ruim 200 tweets heeft Wilders het over moslims en de islam. Een bloemlezing uit zijn Twitterfeed:

'Islam & immigratie topic nummer 1'
"De islam hoort niet bij ons.", "Allah wint terrein.", "De islamitische Mein Kampf - de Koran - is nog erger en bevat nog meer walgelijke jodenhaat.", "Minder islam = minder terreur.", "In plaats van moskeeën te sluiten komen er nieuwe wangedrochten bij.", "De islam hoort niet bij Nederland.", "Niet alle moslims zijn terroristen, maar zo ongeveer alle terroristen wel moslim.", "Wat zou het geweldig zijn, een Nederland zonder de haat en het geweld van de islam!", "Islam is oorlog.", "De barbaar Mohammed."

Islam & immigratie is topic nummer 1 voor Wilders, zeker het afgelopen jaar tijdens de vluchtelingencrisis.

Tweets over Mark Rutte
De VVD is voor Wilders ook een onderwerp waarop hij zich veelvuldig profileert. In ruim 180 tweets zet hij zich af tegen Mark Rutte en/of de VVD. Over premier Rutte oordeelt Wilders glashelder en keihard:

"Rutte moet zich doodschamen!", "Neppremier Rutte.", "Goed lezen Rutte. U brengt NL-se levens in gevaar door de grenzen open te laten. Bij een aanslag: dood door schuld.", "Rutte heeft Griekse zonnesteek.", "Rutte bedriegt Nederland.",  "De grootste aso Dikke Ik is Rutte zelf.", "Ik wil geen flut-minister-president."

Andere VVD'ers op de korrel
Maar ook andere VVD’ers worden niet gespaard. Over Fred Teeven schrijft Wilders:  "de linksbinnen van de PvdA.", "Teeven is een ultralinkse jongen. Erelid SP" en een 'boevenknuffelaar'.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra is: '#hypocriet'. VVD-minister Kamp een 'wereldvreemde man met waanideeën'. Neelie Kroes een 'kaviaarliberaal'.

Glad strijken met VVD
Mocht Wilders ooit echt willen regeren dan heeft hij vrijwel zeker de VVD als coalitiepartner nodig. De PVV-leider heeft dan wel het een en ander glad te strijken met de VVD.

Van alle politieke partijen valt Wilders via Twitter het vaakst de VVD aan. Daar heeft Wilders electoraal gezien ook het meest bij te winnen. 149 keer gaat Wilders tekeer tegen premier Rutte. Wilders speelt graag op de man.

Rutte kop van Jut
Om de VVD zo effectief mogelijk te bestrijden gebruikt Wilders heel bewust VVD-voorman Mark Rutte als kop van Jut.

Thumbnail

Hoe verder politici van Wilders af staan, des te minder valt hij ze op Twitter aan. Hij heeft er simpelweg electoraal gezien weinig mee te winnen.

Andere partijen 
PvdA-leider Samsom komt er nog genadig af met maar elf vermeldingen in alle tweets die Wilders ooit schreef. In de afgelopen jaren noemde hij de PvdA overigens 'Partij van de Allochtonen/Arabieren/Armoede'. Aan Alexander Pechtold (D66) wijdt Wilders slechts zeven tweets. Buma van het CDA ('Christenen Dienen Allah') wordt vier keer genoemd en SP-leider Roemer twee keer.

In het interview met de Playboy van deze week benoemt Wilders 'één van zijn betere tweets ooit'. Het gaat om deze tweet: 

Geen afstand nemen
De reden voor die tweet legt hij in Playboy verder uit: Wilders vond niet dat hij afstand hoefde te nemen van gewelddadige protesten tegen asielzoekerscentra en het irriteerde hem dat hij daarop werd aangesproken. "Natuurlijk is zo’n tweet deels politiek, maar het is ook zeker emotie", zegt Wilders in de Playboy.

Politiek en emotie. Dat is de beste omschrijving van de hele Twittergeschiedenis van Wilders.

Politieke revolutie
Zijn droom deelde hij ook in een tweet op 26 december: "NL heeft een politieke revolutie nodig. De macht weg bij de volkshatende elite, de ongekozen bestuurders en de leugenachtige media. #verzet."

Aangezien hij er de man niet naar is om woorden terug te nemen, maakt Wilders eigenlijk alleen kans om premier te worden als hij bij de volgende verkiezingen de absolute meerderheid in het parlement krijgt.

Het wordt interessant om te zien of zijn tweets richting de verkiezingen van volgend jaar politieker, of juist emotioneler worden.

Meer op rtlnieuws.nl:

`