Bestrijding IS in Irak

'Terreurgroep IS gaat ten onder'

08 februari 2016 14:04 Aangepast: 08 februari 2016 15:18
Een Koerdische strijder, gefotografeerd op 50 kilometer van Raqqa. Terreurgroep IS beschouwt Raqqa als hoofdstad van het kalifaat. Beeld © AFP

Het kalifaat van de terreurgroep IS zal uiteindelijk het onderspit delven door de bombardementen van de coalitie en grondtroepen van de Koerdische pesjmerga’s en het Iraakse leger.

Rob de Wijk, directeur van het Centrum Strategische Studies en algemeen erkend expert op het gebied van terrorisme, zei dat vanochtend in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer bereidt zich voor op het debat, woensdag, waarin moet worden ingestemd met het kabinetsbesluit om de strijd tegen IS uit te breiden naar Syrië. Daarvoor hebben de Kamerleden zich laten informeren door verschillende deskundigen.

Aanvoerlijnen bombarderen
IS is zowel in Syrië als Irak aan de verliezende hand. De terreurgroep heeft volgens het kabinet 40 procent aan grondgebied verloren in Irak en 10 tot 20 procent in Syrië. Maar daarmee is de strijd nog lang niet gestreden. IS slaagt er telkens in om nieuwe troepen en nieuw materieel aan te voeren. Daarom wil het kabinet meedoen aan het bombarderen van de aanvoerlijnen van IS in Oost-Syrië.

Ook krijgt de terreurgroep het financieel steeds moeilijker, volgens De Wijk. De olie-inkomsten zijn gedaald van 440 miljoen dollar per maand naar 8 miljoen. "De levensomstandigheden voor de inwoners van het kalifaat worden dramatisch; de belastingen gaan omhoog." Nu Turkije meedoet met het afsluiten van aanvoerlijnen vanuit dat land naar Syrië en ook actief is in het tegengaan van illegale olietransporten, komt IS steeds verder in de problemen.

'Als Raqqa valt, valt het kalifaat'
De Wijk is een voorstander van de militaire strijd tegen IS. "Het kalifaat is een zelf uitgeroepen staat met Raqqa als hoofdstad; we dienen het als staat te behandelen. Als Raqqa valt, valt het kalifaat."

Maar zo eenvoudig zal dat niet zijn. Met bombardementen alleen krijgt de coalitie IS niet op de knieën. Grondtroepen zijn nodig, maar de meeste coalitiepartners willen die niet sturen. De strijd op de grond wordt gevoerd door pesjmerga's en Iraakse strijdkrachten. Die worden opgeleid door de coalitie, het merendeel door Amerikanen. Eind vorig jaar zouden 28.000 militairen en andere strijders getraind moeten zijn, maar de teller stokt bij 17.500.

Nederland wil met vier F-16's meedoen aan het bombarderen van IS-doelen in Syrië, dezelfde vier toestellen die nu in Irak actief zijn. De missie loopt tot 1 juli; dan nemen de Belgen het stokje over. Tot nu toe hebben de F-16's 1700 bombardementsvluchten uitgevoerd en 1300 bommen afgeworpen. Mogelijk zijn er bij twee van die bombardementen burgerslachtoffers gevallen. Dat wordt door het ministerie van Defensie uitgezocht.

Politiek commentator Jos Heymans volgt de hoorzitting in Den Haag, volg hem op Twitter:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`