Huisdieren

Een stokstaartje als huisdier mag niet meer: 'Ik snap niet hoe je dat kunt verbieden'

27 mei 2017 13:00 Aangepast: 27 mei 2017 16:41

Peter Verberne heeft een halve dierentuin om zijn huis, waaronder twee stokstaartjes. Vanaf 1 juli zijn deze stokstaartjes verboden als huisdier. En dat zorgt voor onbegrip.

Verberne heeft altijd al veel dieren gehad. Hij verhuisde zelfs om nog meer dieren te kunnen houden. "Rond mijn huis ligt een halve dierentuin. Ik doe er alles aan om deze dieren een zo goed mogelijk leven te geven. Ik probeer hun leefomgeving zo ideaal mogelijk te maken."

Niet meer als huisdier

Maar enkele van zijn exotische dieren, onder wie Peter's twee stokstaartjes, staan vanaf juli op 'de verboden huisdierenlijst'. Het ministerie van Economische Zaken wil het particulier bezit van uitheemse dieren terugdringen. Op dit moment worden er volgens het ministerie 276 diersoorten gehouden in Nederland. Daarvan worden 153 soorten verboden vanaf deze zomer. Zoals bijvoorbeeld een Afrikaanse civetkat, bosbuffel of bruine beer. Een dromedaris of bergkangoeroe als huisdier mag nog wel gewoon.

Tientallen mensen van de Universiteit Wageningen hebben maandenlang aan de lijst gewerkt. Ze hebben onder meer gekeken naar de leefomstandigheden van de dieren en of het Nederlandse klimaat bij de beesten past. Hoewel de stokstaartjes vanaf 1 juli niet meer mogen worden gehouden, mag Verberne zijn twee diertjes wel gewoon houden. Maar hij mag geen nieuwe exemplaren meer aanschaffen. "En ik mag er niet mee fokken. Deze dieren sterven dus langzaam uit in ons land."

Naar kijken

Verberne vindt het vooral een beetje hypocriet dat je van het ene dier wel kunt zeggen dat deze geschikt is als huisdier en van het andere dier niet. "Ik snap dat de politiek zich bezighoudt met dierenwelzijn. Maar dat je bepaalde dieren niet meer mag houden snap ik niet."

Voor Verberne geldt: "Alle dieren zijn mijn evenveel waard: of het nu om mijn hamster, kat of stokstaartjes gaat." Een verschil is er wel: "Mijn kat kun je gewoon op schoot nemen, maar een stokstaartje kun je niet aaien. Ik vind het heerlijk om naar die beestjes te kijken. En om goed voor ze te zorgen."

Meer op rtlnieuws.nl
Bruine beer en bosbuffel vanaf 1 juli verboden als huisdier

RTL Nieuws

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`