Politiek

Rutte: Er komen minder vluchtelingen naar Europa

10 februari 2016 16:40 Aangepast: 10 februari 2016 17:49
De Turkse premier Davutoglu en premier Rutte. Beeld © ANP

De afgelopen dagen is de vluchtelingenstroom door Turkse inspanningen afgenomen. Dat zegt premier Rutte na een ontmoeting met de Turkse premier Davutoglu. De Turkse maatregelen hebben volgens hem 'grote effecten'.

Davutoglu wil dat Syrische vluchtelingen in Syrië worden opgevangen en laat sinds vorige week alleen nog vluchtelingen de grens over als dat medisch noodzakelijk is. Tienduizenden gevluchte Syriërs verblijven sindsdien in een door Turkije opgezet kamp aan de Syrische kant van de grens. 

Humanitaire ramp
Davutoglu erkent dat de situatie slecht is in het Syrische Aleppo, dat zwaar gebombardeerd wordt door de Russen. "De mensenrechten worden daar met voeten getreden." Rusland bombardeert er volgens Turkije tegen de internationale regels in, wat leidt tot een humanitaire ramp.

Rutte zegt dat hij begrip heeft voor het 'zorgvuldige beleid' van Turkije aan de Syrische grens. "Met onze vinger wijzen heeft geen zin", zegt de premier. Nederland heeft 3 miljard toegezegd voor de vluchtelingenopvang door Turkije. In ruil daarvoor moet Turkije de vluchtelingen beter opvangen zodat minder mensen doorreizen naar de rest van Europa. "We gaan het geld nu samen besteden om de situatie te verbeteren."

Hulp bij grensbewaking
Als de NAVO wordt ingezet om bij de Turkse kust toezicht te houden op de vluchtelingenstroom, dan is Nederland bereid om daar een bijdrage aan te leveren. Ook zegt Rutte dat Nederland een extra bijdrage kan leveren aan de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex.

In Turkije verblijven ruim 2,2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore