Politiek

Veel oud-politici jarenlang zonder baan

15 februari 2016 18:42 Aangepast: 15 februari 2016 18:43
Archieffoto van de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Het blijkt voor oud-bewindslieden en oud-Tweede Kamerleden lastig om een nieuwe baan te vinden. Van de 62 politici die sinds 1 september 2012 hun baan verloren, hebben er 26 (42 procent) nog geen ander werk.

Vooral oud-Kamerleden komen niet aan de bak, blijkt uit een evaluatie die minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Van de 48 oud-volksvertegenwoordigers hebben 22 nog steeds geen andere inkomsten. 18 vonden binnen een jaar nieuw werk en acht personen na een jaar.

Recht op wachtgeld
Van de 14 oud-bewindspersonen hebben er vier nog steeds geen ander werk.

Afhankelijk van hoe lang ze in de politiek zaten, hebben ze maximaal 3 jaar en 2 maanden recht op wachtgeld. De uitkering is het eerste jaar 80 procent van hun laatste inkomen en daarna 70 procent. Ze hebben in deze periode sollicitatieplicht. Daarna moeten ze de bijstand in. Dat gebeurt nu bij degenen die vanaf september 2012 werkloos raakten. Wie dat zijn, staat niet in de brief.

Regeling is te verdedigen 
Politiek commentator Frits Wester legt uit waarom politici wachtgeld krijgen: "Het is goed te verdedigen dat er iets van een regeling is. Politicus zijn, is een onzeker vak. Je kunt de ene dag verkozen worden en een week later kan het kabinet vallen. Ook moet je als politicus vrij kunnen zijn om een principiële keuze te kunnen maken zonder dat je meteen bang bent dat je in de bijstand terecht komt." 

De regeling is de laatste jaren soberder geworden, zegt Wester: "Hij was een stuk rianter. Toen had je veel langer recht op wachtgeld en hoefde je ook niet verplicht te solliciteren. Nu moeten oud-politici ook gewoon een baan zoeken." 

Meer op rtlnieuws.nl:

`