Politiek

Asscher haalt uit naar racistische Facebook-reageerders: 'Altijd lachen'

09 februari 2016 12:52 Aangepast: 01 augustus 2017 12:00
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Beeld © ANP

Viezerik, respectloze hond: PvdA'er en vicepremier Lodewijk Asscher reageert in principe nooit op beledigende reacties op social media. Vandaag maakte hij eens een uitzondering.

In een nogal cynische post op Facebook spreekt hij ze een voor een toe: de mensen die hem 'Zionistenhond' noemen, of hem aanspreken als 'aSScher', een verwijzing naar de beruchte Duitse SS en zijn joodse achtergrond.

De vicepremier schrijft dat hij door dit soort taalgebruik steeds minder reageert op social media. "Daarom nu een antwoord - ik weet dat jullie op zoek zijn naar dialoog - daarna richt ik me weer volledig op diegenen die het echte gesprek zoeken."

'Altijd even lachen'
"In de eerste plaats wil ik al diegenen die erin geslaagd zijn een grapje te maken over mijn achternaam complimenteren", begint Asscher. "Niet alleen vind ik ASScher heel knap gevonden, het is ook nog internationaal. Seth leeft in jullie voort. Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat." Om daaraan toe te voegen: "Altijd even lachen."

Volgens de PvdA'er bevinden zich onder de reageerders op zowel Facebook als Twitter mensen met 'een groot geschiedkundig inzicht'. "Zo zijn jullie erachter gekomen dat de Abraham Asscher die één van de voorzitters van de Joodsche Raad was, familie van mij is", schrijft hij. "Chapeau."

Velen hebben het echter over Asschers opa, terwijl het in werkelijkheid om zijn overgrootvader gaat. "Ik begrijp dat jullie na het ontdekken van dit delicate aspect van mijn familiegeschiedenis een verklaring hebben voor mijn politieke opvattingen. Misschien dat @tonysoprano272 het nog het dichterlijkst heeft verwoord: "Asscher kruipt liever in een moslim hol dan achter eigen volk te staan! Net zijn opa, die werkte ook graag met de bezetter mee."

En zo gaat het nog even verder. Lees het hele Facebookbericht hieronder. Lees ook vooral het advies van Asscher: "Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst om de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen."

​Frits Wester: Ik begrijp het wel
Politiek commentator Frits Wester noemt het opmerkelijk dat een minister zo reageert. "Het zat Asscher blijkbaar hoog, dat begrijp ik wel", zegt Wester. "Hij doet het wel met humor en ook met relativeringsvermogen."

Volgens de politiek commentator is social media een 'prachtig middel'. "Om te discussiëren, om het oneens te zijn met elkaar, om dingen uit te wisselen of dingen aan elkaar te vragen." Tegenwoordig zijn zelfs ministers benaderbaar. "Maar soms is het ook een trog vol met braaksel", zegt Wester. "Dan zie je dat mensen die twee of drie volgers hebben, allemaal anoniem, respectloos tekeer gaan. En dat een minister een keer zo van zich afslaat, ik vind dat wel dapper."

Moet Asscher zich niet wat meer inhouden als vicepremier? Wester vindt van niet. "Een minister van een kabinet mag ook wel eens een tik uitdelen, je krijgt zoveel over je heen als politicus. Ik vind het te prijzen dat een minister zo zijn nek durft uit te steken."

Lees hier het hele bericht van Asscher:

Respectloze hond.Beste reageerders, Ik merk dat ik dankzij jullie te vaak niet meer reageer als mensen me via social...

Posted by Lodewijk Asscher on Tuesday, February 9, 2016

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`