Nederland

Schippers geeft het op en adviseert Tjeenk Willink als nieuwe informateur

29 mei 2017 12:08 Aangepast: 29 mei 2017 14:14
Beeld © ANP

Edith Schippers stopt met haar taak als informateur. Ze adviseert om Herman Tjeenk Willink, Minister van Staat, aan te stellen als nieuwe informateur om de vastgelopen formatie weer op gang te krijgen.

"Ik constateer dat op dit moment iedere geopperde variant voor een meerderheidscoalitie op bezwaren van op zijn minst één van de betrokken fracties stuit," meldt Schippers in haar eindverslag. Ze denkt wel dat er 'beweging' mogelijk is. Daarvoor is wel een nieuwe ronde nodig. "Bij een nieuwe fase voor een nieuwe stap hoort mijns inziens ook een nieuwe informateur," meldt Schippers. 

Tjeenk Willink, die lid is van de PvdA, heeft al aan Schippers laten weten dat hij de nieuwe informateur wil worden. Tjeenk Willink was eerder onder meer informateur van Paars I. Ook was hij voorzitter van de Eerste Kamer. De Tweede Kamer gaat morgen in debat over de formatie. Dan zal de nieuwe informateur aangewezen worden. 

'Enige afstand'

Bij een toelichting op haar eindverslag zei Schippers over het aanstellen van een nieuwe informateur dat de komende gesprekken iemand nodig hebben met veel gezag en ervaring en die het werk kan doen met 'enige afstand tot de actualiteit'.

Schippers zei ook dat het niet vreemd is dat de gesprekken nu zijn vastgelopen. Het heeft volgens haar te maken met het 'versnipperde' politieke landschap. Ze zegt dat er tijdens de formatie een fase was aangebroken waarin de posities van de partijen niet meer bewogen. "Je voelt dat er beweging is, maar je krijgt het niet naar boven.'' 

'Schippers is er klaar meer'

"Schippers zegt nu eigenlijk gewoon: ik ben er klaar mee, het is mij niet gelukt. De hoop is nu dat Tjeenk Willink met zijn ervaring de boel nu wel in gang kan krijgen", zegt politiek commentator Frits Wester. "Of hem dat lukt, is maar de vraag. Om een kabinet met een meerderheid in de Kamer te krijgen, moeten de partijen in beweging komen. Volgens mij stevenen we af op een minderheidskabinet." 

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op Tjeenk Willink. VVD, CDA, SP en de ChristenUnie vinden het een goede keuze.   

Schippers was nog optimistisch 

Schippers had afgelopen donderdag de fractieleiders van de grote partijen opnieuw bij zich geroepen om de impasse rond de kabinetsformatie te doorbreken. Na het vastlopen van de gesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, bleek de afgelopen weken al dat geen enkele combinatie van partijen een meerderheid haalbaar was.

Elke mogelijke meerderheidscoalitie stuitte op een veto van minimaal een van de benodigde partijen. Schippers zei vrijdag toch dat ze optimistisch was

 

 

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore