Politiek

Falende topambtenaren snel weer aan topbaan geholpen

22 februari 2016 18:01 Aangepast: 22 februari 2016 18:59
Partijen willen opheldering van minister Stef Blok Beeld © ANP

Falende topambtenaren worden zelden ontslagen. Meestal krijgen ze een andere topfunctie bij de overheid, ook als vaststaat dat ze tekort zijn geschoten.

Een inventarisatie van RTL Nieuws levert een lange lijst op van topambtenaren die ondanks falen weer een nieuwe topbaan bij de overheid krijgen. Een slechte zaak, vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Ze willen van minister Blok weten of voor topambtenaren andere regels gelden dan voor gewone ambtenaren.

Andere baan voor SVB-topvrouw 

Thumbnail

Vorige maand ruimde de baas van de Sociale Verzekeringsbank het veld. Nicoly Vermeulen geeft haar functie op vanwege 'zwaarwegende problemen' bij de SVB, zo schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Jetta Klijnsma in een toelichting.

Een gewone werknemer staat na zo'n beoordeling meestal meteen op straat. Vermeulen niet. Ze blijft twee jaar in dienst van het ministerie van Sociale Zaken. Naar passend werk voor haar wordt nog gezocht. Vermeulen gaat er wel tienduizenden euro's in salaris op achteruit. Als SVB-topvrouw had ze nog een salaris van zo'n 230.000 euro, in haar nieuwe baan krijgt ze niet meer dan een ministerssalaris, oftewel 180.000 euro.

Fyra-debacle

Thumbnail

Vermeulen is niet de enige. Er zijn tal van voorbeelden van falende topambtenaren die op de ene plek het veld moeten ruimen maar wel in dienst van de overheid blijven. Jenny Thunnissen moest oktober vorig jaar weg nog als baas van de Inspectie Leefomgeving en Transport nadat bij de Fyra-enquête duidelijk was geworden dat haar dienst de hogesnelheidstreinen alleen op papier had gecheckt. In 2008 was Thunnissen er ook bij de Belastingdienst al uit gezet vanwege problemen daar.

Thunnissen is nu buitengewoon adviseur bij de poule voor topambtenaren, de Algemene Bestuursdienst. Ze adviseert onder andere het ministerie van Infrastructuur en Milieu over de kosten van afval- en drinkwater in het Caribisch gebied.

'Zonnekoning Langejan'

Thumbnail

Bij de Nederlandse Zorgautoriteit gebeurde in 2014 hetzelfde. Als blijkt dat bestuursvoorzitter Theo Langejan zich niet aan de regels heeft gehouden stapt hij op. Tot woede van veel partijen in de Tweede Kamer blijft hij nog een jaar op de loonlijst van de overheid staan, onder andere als speciaal adviseur voor de minister van Binnenlandse Zaken. "Meneer Langejan die zich als een zonnekoning heeft gedragen krijgt een jaar de tijd om een nieuwe baan te zoeken terwijl hij vrijwillig opstapt. Dat kan niet", zegt SP-kamerlid Renske Leijten daar destijds over.

Een maand geleden benoemt het kabinet Gerard Roes van Veiligheid en Justitie nog bij de Raad van State. Als directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving is hij in opspraak geraakt vanwege de bonnetjeskwestie rond de Teevendeal. Het lijkt er sterk op dat hij wordt 'geparkeerd' bij de Raad van State, al wil premier Rutte dat op zijn wekelijkse persconferentie niet bevestigen. "Dat zijn interpretaties die ik aan u laat."

De directe baas van Roes – Pieter Cloo – is eerder ook al opgestapt vanwege problemen op het ministerie van V&J. In afwachting van een nieuwe baan doet hij adviesklussen voor verschillende ministeries.

Carrousel van topbestuurders
"
Het is heel raar dat er een carrousel is van topbestuurders die op de ene plek het veld moeten ruimen en dan ergens anders weer opduiken", zegt SP-kamerlid Ronald van Raak. "Dat is een slechte zaak", vindt ook GroenLinks-kamerlid Linda Voortman.

Topambtenaren horen geen vip-behandeling te krijgen, benadrukt John Kerstens (PvdA): "Bij disfunctioneren moeten dezelfde regels gelden als voor ieder ander. Geen voorkeursbehandeling dus." D66-kamerlid Koolmees: "Soms is het verstandig dat managers worden vervangen om een frisse start te kunnen maken. Maar als je het niet goed doet, moet je niet worden beloond met een andere baan. Dit moet van geval tot geval worden bekeken."

Blok heeft wat uit te leggen
De partijen willen opheldering van minister Blok van Rijksdienst. Kerstens: "Mocht het zo zijn dat het bijna standaard zijn dat topambtenaren niet worden ontslagen maar een andere plek krijgen dan vind ik dat minister Blok wel wat uit te leggen heeft."

Volgens een woordvoerder van minister Blok zijn er in het recente verleden geen topambtenaren ontslagen. De poule van topambtenaren telt 58 mensen. Elke zeven jaar moeten zij verplicht binnen de overheid van baan wisselen. Als aan het einde van de zeven jaar niet meteen een volgende functie beschikbaar is worden deze topambtenaren voor maximaal 24 maanden ingezet voor tijdelijke klussen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore