Zorgen over salafisme in Nederland

'Goed besluit van kabinet om salafisme niet te verbieden'

25 februari 2016 18:45 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30
Rechts Jan Jaap de Ruiter

Niet verbieden, wel beter in de gaten houden. Zo gaat het kabinet om met salafisme, schrijft minister Asscher in een brief. Zijn het goede maatregelen? Vijf vragen aan arabist Jan Jaap de Ruiter van de Tilburg University.

Het kabinet kiest ervoor om salafistische organisaties niet te verbieden. Wat vindt u daarvan?
"Dat is een goede keus. Verbieden heeft veel nadelen en werkt alleen maar contraproductief. De omgeving is voor deze organisaties al vijandig. Bij een verbod heb je nog meer kans op extremisme en dat is nou net wat je wilt voorkomen. Als je de dialoog met ze aangaat, dan houd je ze in beeld."

Er was door burgemeesters gevraagd om een lijst met namen van haatpredikers. Waarom komt die er niet? 
"De term 'haatprediker' is al bevooroordeeld. Het gaat om predikers met een boodschap, maar niet per se met een haatboodschap. Daar heeft ministerie een punt. We leven in een rechtstaat, dat is een groot goed. Het is wel verstandig om te voorkomen dat dit soort avonden en conferenties gehouden worden."

Asscher schrijft in zijn brief dat hij de kennis bij gemeenten wil vergroten. Is dat zinvol?
"Dat is zeker zinvol. Er zijn hier pas nog twee ambtenaren op bezoek geweest om hun kennis te vergroten. Grote gemeentes hebben wel wat expertise in huis, maar de meeste gemeentes niet."

Hoeveel salafisten zijn er in Nederland?
"Eerder heb ik een aantal van 30.000 tot 40.000 genoemd. Ik kom daar iets van terug. Ik was onlangs in Frankrijk. Op drie miljoen moslims zijn er enkele tienduizenden salafisten. Dus het zijn er hier waarschijnlijk wat minder. Moeilijk te zeggen hoeveel. 20.000? En dan vooral in Eindhoven, Tilburg, Utrecht, Den Haag en Amsterdam."

Volgens het onderzoek kun je salafisten in drie groepen verdelen, de ene groep gevaarlijker dan de andere. Klopt dat?
"Dat er grote verschillen zijn tussen salafisten klopt. Maar dat ze allemaal in één van de drie groepen horen, daar durf ik vraagtekens bij te zetten. Het is erg individueel en loopt best in elkaar over. De meeste salafisten hebben van alles wel wat, maar daarmee zijn het zeker niet allemaal jihadisten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Salafisme niet verboden, maar wel beter in de gaten gehouden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore