Zorgen over salafisme in Nederland

VVD: Kabinet gaat niet ver genoeg in aanpak salafisme

25 februari 2016 21:56 Aangepast: 25 februari 2016 22:10
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet gaat niet ver genoeg in zijn opvatting dat het salafisme, de streng islamitische stroming, niet hoeft te worden verboden. Dat zegt de VVD, die af wil van de bijzondere bescherming die in de wet is opgenomen voor kerkgenootschappen.

Het salafisme is 'onverenigbaar met onze normen en waarden en hoort in Nederland niet thuis', zegt de VVD. "We kunnen en mogen niet toestaan dat religie als dekmantel dient voor het verspreiden van ideeën die haaks staan op onze samenleving."

Symboolpolitiek
De partij wil nu dus een initiatiefwet indienen om de uitzonderingspositie van kerkgenootschappen uit het burgerlijk wetboek te schrappen. Maar dat is symboolpolitiek, zegt commentator Frits Wester.

Wester denkt dat de partij kansloos is als ze er in de Tweede Kamer werk van wil maken. "Want in hetzelfde wetsartikel staat gewoon dat ook kerkgenootschappen, inclusief dit soort extreem-islamitische organisaties, kunnen worden aangepakt als ze de wet overtreden." 

PvdA tevreden over aanpak
De andere regeringspartij, de PvdA, is wel degelijk tevreden over de aanpak die het kabinet vandaag in zijn brief voorstelt. Dat zegt woordvoerder Ahmed Marcouch. "Het is goed dat we straks oog hebben op organisaties die er foute ideologieën op nahouden. Ook is het goed dat we salafistische organisaties gaan aanpakken die het gedachtegoed van IS erop nahouden."

De brief van Asscher over de aanpak van het salafisme komt nadat de Kamer het kabinet had gevraagd actie te ondernemen tegen de extreme stroming binnen de islam. Frits Wester: "De politieke partijen wilden dat in kaart werd gebracht hoe dit soort organisaties kunnen worden aangepakt."

Rechter kan verbieden
Het kabinet concludeert dat de wet niet hoeft te worden aangepast. "Het ziet voldoende mogelijkheden", zegt Wester, "om salafistische organisaties aan te pakken als ze de wet overtreden. Dan worden ze voor de rechter gebracht, en die kan ze eventueel verbieden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Arabist Jan Jaap de Ruiter: 'Goed besluit van kabinet'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore