Politiek

Onderhoud schip Beatrix tonnen duurder, Rutte zei jarenlang niets

26 februari 2016 14:35 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Prinses Beatrix op De Groene Draeck in juni vorig jaar. Beeld © ANP

Premier Rutte heeft de Tweede Kamer structureel verkeerd geïnformeerd over de onderhoudskosten van De Groene Draeck, het schip van prinses Beatrix. Jarenlang stonden de kosten voor zo’n 50.000 euro in de financiële jaarverslagen. In werkelijkheid bedroegen de onderhoudskosten elk jaar meer dan het dubbele.

De Groene Draeck, een Lemsteraak, werd in 1957 door het Nederlandse volk cadeau gedaan aan prinses Beatrix. Hoewel het een privéschip van Beatrix was, werd in 2008 bekend dat de Koninklijke Marine al die jaren het onderhoud pleegde. Het schip werd dus betaald met belastinggeld door het ministerie van Defensie.

De werkelijke kosten
In de begrotingen en financiële jaarverslagen stond het onderhoud jarenlang voor zo’n 50.000 euro in de boeken. RTL Nieuws deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en kreeg zo inzage in de werkelijke onderhoudskosten (.pdf) van De Groene Draeck.

Die blijken veel hoger dan keer op keer aan de Tweede Kamer in de financiële jaarverslagen is gemeld.

Thumbnail

Een ton per jaar
Een simpele rekensom leert dat in de afgelopen vier jaar aan De Groene Draeck voor ruim 418.000 euro is verspijkerd. Dat is gemiddeld meer dan een ton per jaar.               

In oktober vorig jaar meldde premier Rutte op een slimme manier aan de Tweede Kamer dat er de afgelopen jaren 'meerkosten' zijn gemaakt voor onderhoud aan De Groene Draeck. Hij schreef in een brief aan het parlement dat er naast de standaardkosten ook aanvullend onderhoud noodzakelijk was. "Dit heeft in de periode 2011-2015 geleid tot meerkosten van 223.000 euro."

Structurele kosten
Die 223.000 euro komen dus boven op de kosten voor het standaardonderhoud dat jaarlijks voor 47.000 euro in de boeken stond.

Premier Rutte deed voorkomen alsof dat aanvullend onderhoud incidenteel was. Maar uit de documenten die RTL Nieuws heeft ontvangen, blijkt dat die 'extra kosten' structureel van aard zijn.

Thumbnail

Beatrix gaat in 1957 aan boord van De Groene Draeck. Foto: ANP.  

Niet gemeld
Zo structureel dat vanaf dit jaar het onderhoud van De Groene Draeck begroot wordt op 95.000 euro. Dat bedrag komt in de buurt van de werkelijke kosten die al jarenlang worden gemaakt, maar niet in de begrotings- of verantwoordingsstukken aan het parlement terug te vinden zijn.

Een voormalig topambtenaar zegt dat dit binnen het ministerie van Defensie, dat het onderhoud van De Groene Draeck uitvoert, bekendstaat als 'ritselen' met begrotingsposten.

Waarom niet melden?
Waarom werden de werkelijke kosten niet netjes gemeld aan de Tweede Kamer? Wilde premier Rutte voorkomen dat er wéér gedoe zou ontstaan over de kosten van ons Koninklijk Huis in het algemeen en De Groene Draeck in het bijzonder? 

Ronald van Raak (SP) wil weten hoe het precies zit en stelt er vragen over. Het Kamerlid vindt dat premier Rutte bewust het parlement onjuist heeft geïnformeerd: "Ingewikkeld kan het niet zijn. Het gaat om één schip, De Groene Draeck, en als premier Rutte voortdurend met verkeerde cijfers komt dan is dat gewoon onwil. Dat is onacceptabel."

Wantrouwen wordt groter
D66-leider Alexander Pechtold vindt '100.000 euro voor een boot die nauwelijks vaart ongelooflijk veel geld'. "Ik snap sowieso niet waarom het zo duur moet zijn, maar een ton uitgeven terwijl je in de boeken zegt: het is de helft, dat kan niet. Want dat maakt het wantrouwen over de kosten van het Koninklijk Huis alleen maar groter."

Premier Rutte beschreef het schip onlangs als volgt: "De Groene Draeck is geen standaard-Lemsteraak. Met het bijzondere interieur en exterieur, het hoog representatief karakter en de ouderdom behoeft zij nauwkeurig en intensief onderhoud."

De andere verklaring
Maar er is ook een andere verklaring voor de hoogte van de onderhoudskosten. In 2007 stelde scheepstaxateur Kersten Experts - op verzoek van de overheid - in een tot nu toe vertrouwelijk rapport dat De Groene Draeck overdreven goed wordt onderhouden.

De Koninklijke Marine 'maakt onvoldoende verschil tussen een Lemsteraak welke slechts 100 motoruren per jaar maakt (…) en een fregat welke onder alle omstandigheden inzetbaar moet zijn', staat in het rapport.  

Volgens de taxateur is het bovengemiddelde onderhoud 'ingegeven vanuit de gedachte dat er niets maar dan ook niets stuk mag gaan'. En dat is waarschijnlijk de echte reden waarom het onderhoud van De Groene Draeck de afgelopen vier jaar 418.000 euro heeft gekost.

Bekijk de Fritsvlog van Frits Wester: We zijn voor de gek gehouden met De Groene Draeck​

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Roel Geeraedts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore