Nederland

Rutte over vervolging MH17: goede relatie met Rusland kan me gestolen worden

31 mei 2017 17:55 Aangepast: 01 juni 2017 00:39
Beeld © ANP

Demissionair premier Mark Rutte heeft uitgehaald naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens Rutte moet Omtzigt zich afvragen of hij 'een politiek nummertje wil blijven maken van MH17'.

Het debat tussen de twee draaide om radarbeelden van Rusland. Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft daar al in oktober 2014 om gevraagd, zei het CDA-Kamerlid, maar heeft nog altijd niets ontvangen. Zo'n verzoek loopt via de Nederlandse regering.

Is dit goede samenwerking? 

Omtzigt wilde van Rutte weten waarom die beelden, belangrijk bewijsmateriaal, nog niet geleverd zijn. "Ook omdat de Nederlandse regering in haar stukken schrijft dat de hele internationale gemeenschap goed samenwerkt. Is dit dan goede samenwerking?"

Het optreden van Omtzigt schoot bij Rutte in het verkeerde keelgat. "Er zit altijd zo'n, en dat irriteert me zo, ondertoon in bij de heer Omtzigt. Alsof de Nederlandse regering denkt: nou we moeten ons er niet mee bemoeien want we hebben belang bij een goede relatie met Rusland of de Oekraïne."

'Politiek nummertje'

Rutte benadrukte dat het hem erom gaat de 'onderste steen boven te krijgen'. "Ik heb maar één belang. Die relatie met die landen kan me gestolen worden zolang dat in de weg staat van vervolging van de daders van het neerhalen van MH17." 

Hij verweet Omtzigt dat hij een 'politiek nummertje' maakt van MH17. "Ik denk dat meneer Omtzigt echt voor zichzelf een besluit moet nemen of hij een politiek nummertje wil blijven maken van MH17, of dat hij wil dat we ooit tot een afsluiting en hopelijk ook veroordeling van de schoften komen die dit gedaan hebben."

Hier het moment waarop Rutte uit zijn slof schiet:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore