Ga naar de inhoud
Vervolging Geert Wilders

'Failliet multicul': Wilders pleit al jaren voor 'terugsturen'

Beeld © ANP

Geert Wilders staat terecht vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Zijn verweer tot nu toe is dat hij niet alle Marokkanen in Nederland bedoelt, maar dat hij 'minder criminele Marokkanen' wil. En ook minder Turken trouwens. En minder Badr Hari. Dat blijkt uit verschillende uitlatingen van de PVV-leider in de afgelopen jaren. Een overzicht.

Volgens Wilders zei hij op 19 maart 2014 niets nieuws en niets strafbaars. Al sinds de oprichting van de PVV pleit Wilders voor het afpakken van het Nederlanderschap van veroordeelde criminelen met een dubbele nationaliteit. Omdat allochtonen 'disproportioneel hoog in de criminaliteitsstatistieken' scoren.

Straatterreur
In het eerste PVV-verkiezingsprogramma heeft Wilders het al over 'straatterreur van vooral Marokkaanse jongeren'. In dat verkiezingsprogramma van 2006 zegt Wilders dat het tijd is 'voor onorthodoxe maatregelen'. "Straatterroristen die zich aan strafbare feiten schuldig maken, moeten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst." Het beleid dat Wilders wil invoeren, vat hij zelf samen als: 'Oppakken, vastzetten en uitzetten'.

In augustus 2012 schrijft Wilders in een tweet: "Als Badr Hari wordt veroordeeld voor geweld: Nederlandse nationaliteit afpakken en na uitzitten straf linea recta op vliegtuig naar Marokko."

'Failliet multicul'
En in maart 2013 schrijft Wilders: "Aangekondigde massaprotest Turken tegen NL toont failliet multicul aan. Beter is massaal het land uit retour Turkije." In dit geval gaat het om demonstrerende Nederlandse Turken die tegen twee lesbische pleegmoeders van de 9-jarige Yunus zijn. Het gaat niet om criminelen met een dubbele nationaliteit, toch vindt Wilders het beter als die demonstrerende Turken 'massaal het land' uit gaan. 

De rechtszaak tegen Wilders richt zich op twee uitspraken: tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden.
 
Opzettelijk beledigend
In beide gevallen liet hij het woordje 'criminele' weg. Door het niet over 'criminele Marokkanen' te hebben, heeft volgens het Openbaar Ministerie de PVV-leider zich 'opzettelijk beledigend uitgelaten' en mogelijk aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun afkomst.

Wilders heeft in interviews achteraf telkens benadrukt dat hij zijn uitspraken richtte op criminele Marokkanen. Dat zal een belangrijk onderdeel worden van zijn verdediging. 

Lees meer over het proces in onze special:
Voor- en tegenstanders van Geert Wilders aan het woord