Politiek

'Bloedirritante' asielzoekers naar apart azc: om welke mensen gaat het?

31 maart 2016 13:37 Aangepast: 31 maart 2016 16:36
Beeld © ANP

Staatssecretaris Dijkhoff wil asielzoekers die in asielzoekerscentra stelselmatig overlast veroorzaken, onderbrengen op een aparte locatie. "Daar geldt een ander regime, asielzoekers krijgen geen zakgeld, ze moeten zich iedere dag melden en er zijn bijeenkomsten waar ze leren hoe wij hier leven." Vier antwoorden van de staatssecretaris over deze asielzoekers.

1. Om welke asielzoekers gaat het? 
"Het gaat om asielzoekers die het te bont maken voor medebewoners. Mensen die overlast veroorzaken of intolerant zijn naar medebewoners, mensen die niet accepteren dat sommige mensen anders zijn. Ze zijn bloedirritant voor hun medebewoners."

2. Hoe groot is die groep?
"Afgelopen jaar had het COA te maken met zo'n 240 mensen in opvangcentra die in aanmerking zouden komen voor opvang op een aparte locatie. Het gaat dus niet om een klein groepje." 

3. Hoe ziet de aparte opvang er uit?
"Er gaat een extra streng regime gelden. De asielzoekers die daar zitten krijgen geen zakgeld, moeten zich iedere dag melden en moeten naar bijeenkomsten waar ze leren hoe wij hier leven. Ook zal er extra beveiliging zijn."

4. Waar komt deze opvang?
"Er moet nog een locatie uitgezocht worden. Maar mijn voorkeur is wel één locatie. We moeten nu met burgemeesters in gesprek om een goede locatie te vinden."

5. En wat gebeurt er met de asielzoekers die worden lastiggevallen door deze groep mensen?
Er komt geen aparte opvang voor hele groepen asielzoekers. Dus geen aparte opvang voor homoseksuelen. Wel gaan we kijken naar passende oplossingen per geval. Als asielzoekers zich bedreigd voelen in een azc kunnen ze bijvoorbeeld worden verplaatst naar een kamer dichter bij de receptie. Maar als mensen zich echt bedreigd voelen, gaan we kijken hoe we dat per geval kunnen oplossen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore