Politiek

Van der Steur liet antiterreurafspraak met Turkije versloffen

04 april 2016 19:14 Aangepast: 04 april 2016 19:47
Minister Ard van der Steur Beeld © ANP

Opnieuw een politieke rel rond Ard van der Steur. De minister beloofde eind vorig jaar dat Turkije en Nederland intensiever zouden samenwerken om jihadstrijders aan te pakken. Daar is nu, zo'n vijf maanden later, nog bar weinig van terecht gekomen, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Van der Steur schreef na zijn werkbezoek aan Turkije op 18 november in een persbericht dat een speciale werkgroep van Nederlandse en Turkse ambtenaren aan de slag zou gaan om afspraken tussen de twee landen te maken. Vooral op het gebied van 'drugscriminaliteit, contraterrorisme en jihadreizigers' zou intensiever samengewerkt worden. De werkgroep is echter nog nooit samengekomen.

De Tweede Kamer is in de tussentijd niet geïnformeerd over het overleg met Turkije. Opvallend is dat de Kamer zelfs nooit van die werkgroep heeft gehoord, ook niet in het debat vorige week.

Zoveelste keer
De oppositie eist opheldering van Van der Steur: "Het lijkt erop dat minister Van der Steur de zaken voor de zoveelste keer niet op orde heeft, afspraken met de Kamer niet nakomt en de Kamer niet juist informeert," zegt SP-leider Emile Roemer. 

D66-leider Alexander Pechtold noemt het 'een opmerkelijke ontwikkeling': "De verwarring neemt alleen maar toe! Is er wel een protocol of niet? Zijn er wel afspraken met Turkije of niet? En nu weer die werkgroep. Het zou goed zijn als die er is, maar een werkgroep die nooit bijeenkomt noem ik geen werkgroep. Hoe langer deze kwestie voortsleept, hoe meer vragen er rijzen in plaats van dat er antwoorden komen."

Stuitend gebrek aan urgentie
CDA-leider Sybrand Buma wil onmiddellijk duidelijkheid van de minister: "Als dit klopt, wijst dit op een stuitend gebrek aan urgentie. Syriëgangers komen bijna allemaal terug via Turkije dus zijn harde afspraken met Turkije essentieel."

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat Van Der Steur in november met zijn Turkse ambtsgenoot van Justitie heeft gesproken over de brede justitiële samenwerking. De speciale werkgroep met de Turkse ambtenaren is volgens het ministerie nog niet samengekomen. Dat zal gebeuren zodra Nederlandse ambtenaren het eens zijn over hoe 'deze brede samenwerking verder kan worden verdiept'. Wanneer dat is, meldt de woordvoerder niet. Verder laat het ministerie weten dat minister Van der Steur op 'zeer korte termijn' contact zal hebben met zijn Turkse collega over het tijdig delen van informatie over uitzettingen.

Zelfmoordterrorist in Nederland
Het belang van zulke afspraken werd pijnlijk duidelijk rond de Brusselse zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. Hij werd door Turkije opgepakt bij de Turks-Syrische grens. De veroordeelde Belg wilde naar Nederland worden uitgezet. Bij de uitzetting ging van alles mis: Turkije belde niet zoals gebruikelijk bij uitzettingen, maar plaatste alleen een elektronisch bericht een half uur vóór vertrek in een speciale inbox. Nederlandse ambtenaren zagen het bericht niet. België had El Bakraoui niet op internationale opsporingslijsten gezet, waardoor de man ongestoord op Schiphol kon doorlopen. Op 22 maart blies Ibrahim El Bakraoui zichzelf op in Brussel. 

Van der Steur kwam vorige week al in opspraak, nadat was gebleken dat hij de Tweede Kamer verkeerd had ingelicht over terreurinformatie. Ook kon hij tijdens een debat over de aanslagen in Brussel op verschillende vragen geen antwoord geven. Het debat werd daarom opgeschort. Donderdag gaat het verder. 

Pittig debat
Politiek verslaggever Fons Lambie verwacht dat Van der Steur nu een heel pittig debat te wachten staat: "Reken maar dat de Kamer nu heel precies wil weten hoe het zit", zegt Lambie. "Wat wist Van der Steur? Wat heeft hij gedaan? Waar heeft hij nog meer steken laten vallen? Kortom, waar is het misgegaan? Dat wil de Kamer heel precies op een rijtje hebben."

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`