Politiek

EU gaat door met verdrag, ondanks Nederlands 'nee'

11 april 2016 00:34 Aangepast: 11 april 2016 09:49
Een demonstratie van de nee-campagne voor het referendum. Beeld © ANP

Nog deze maand komt de Europese Commissie met een voorstel om Oekraïners vrij te laten reizen in Europa. Ze zouden dan geen visum meer nodig hebben. Het voorstel komt na het Nederlandse 'nee' in het referendum.

De president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, gaat deze maand een voorstel indienen waarmee het mogelijk moet worden voor Oekraïners om zonder visum door Europa te reizen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de commissie. 

Belofte nakomen
Juncker had Oekraïne vorige maand beloofd het voorstel snel af te ronden. Visumvrij reizen voor inwoners van Oekraïne is een onderdeel an het associatieverdrag dat de EU en Oekraïne sloten. Het gaat daarbij om een bevestiging van afspraken die in eerdere verdragen werden gemaakt.

"Het lijkt misschien alsof we de uitslag van het referendum in Nederland negeren, maar dat is niet het geval", zegt de bron tegen Reuters. "We houden onze belofte aan Oekraïne, omdat dat land aan de voorwaarden heeft voldaan."

Eerste stap
Het is pas een eerste stap in het proces om vrij reizen mogelijk te maken. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie en het Europees parlement. Bovendien zou er een clausule in het voorstel staan waarmee visa weer ingevoerd kunnen worden als er te veel Oekraïners naar Europa komen. 

Afgelopen woensdag stemde bij het Nederlandse referendum 61 procent tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Het is nog onduidelijk wat er precies met het verdrag gaat gebeuren. Premier Rutte zei in een eerste reactie dat het 'niet zonder meer' ondertekend kan worden na het Nederlandse 'nee'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore