Ga naar de inhoud
Politiek

PvdA'ers Samsom en Spekman niet vervolgd om Marokkanen-uitspraken

Fractievoorzitter Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman. Beeld © ANP

"Het klopt dat het vooral Marokkanen zijn. Deze jongens hebben een etnisch monopolie op dit soort overlast gekregen." Het was een omstreden uitspraak die PvdA'er Diederik Samsom in 2011 deed. Maar hij mocht hem ongestraft doen.

Dat vindt het gerechtshof in Amsterdam. De PVV had het hof gevraagd strafvervolging af te dwingen van Samsom en diens PvdA-collega Hans Spekman. Die had eerder een vergelijkbare uitspraak gedaan.

Groepsbelediging, vindt de PVV, en het aanzetten tot discriminatie van mensen wegens hun ras. Het Openbaar Ministerie had eerder al besloten Samsom en Spekman hier niet voor te vervolgen.

'Vernederen voor hun eigen mensen'
Partijvoorzitter Spekman zei in Vrij Nederland in 2008: "En van celstraf krijgen ze alleen maar meer status in hun groep. Je moet ze zien te raken dat ze hun status juist verliezen. De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.''

Het hof heeft niet inhoudelijk gekeken naar de eis van de klagers. Want de PVV'ers zijn geen belanghebbenden, vinden de rechters. De PVV-klagers vinden het oneerlijk dat hun voorman Geert Wilders wel wordt vervolgd voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak, terwijl Samsom en Spekman voor hun uitlatingen niet voor de rechter hoeven te komen. 

'Waanzin ten top'
'De waanzin ten top' en 'onrechtvaardig', zegt Wilders zelf. "Politici van de coalitie worden beschermd en een oppositieleider gepakt. Het bewijst het politieke karakter van mijn flutproces. De mannen die zeggen dat Marokkanen vernederd moeten worden en een etnisch monopolie op overlast hebben, worden niet vervolgd, en degene die vraagt of men meer of minder Marokkanen wil, wordt wel vervolgd."

Meer op rtlnieuws.nl