Politiek

Ex-Kamerlid Hachchi uit D66 na wachtgeldkwestie

15 april 2016 10:33 Aangepast: 15 april 2016 11:14
Beeld © ANP

Ex-Kamerlid Wassila Hachchi is uit D66 gestapt. Dat heeft ze in overleg met de partij besloten. Hachchi kwam in opspraak omdat ze plotseling de Tweede Kamer verliet.

Hachchi zei in januari dat ze voor het campagneteam van Hillary Clinton ging werken. Haar vertrek kwam als een grote verrassing. Hachchi heeft tot nu toe alleen vrijwilligerswerk gedaan. In die drie maanden heeft ze zo'n 18.000 euro bruto aan wachtgeld binnengekregen. Dat ze nu uit de partij is, verandert niets aan haar wachtgeldregeling. 

Gesprek over toekomst
D66-voorzitter Letty Demmers was met Hachchi in gesprek over haar toekomst. De partij wilde dat Hachchi met een goed verhaal zou komen over hoe ze weer aan het werk dacht te komen. Anders zou ze uit de partij gezet worden. 

Hachchi en Demmers hebben nu in overleg een verklaring opgesteld. Daarin staat dat Hachchi in januari van plan was 'ter plekke te zien' of ze een betaalde functie kon krijgen bij het team van Clinton: "In 2015 na het vertrek van twee collega’s heb ik uit partijloyaliteit twee betaalde banen voorbij laten gaan. Begin 2016 heb ik via mijn contacten de mogelijkheid gekregen om de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten van dichtbij mee te maken en ter plekke te bezien hoe ik betaald aan de slag kan."

'Baan bij campagneteam lastig'
Ze laat weten dat ze nog altijd een betaalde functie wil bij het campagneteam, maar dat zou door de 'ontstane turbulentie' lastig zijn geworden. "Daarom zal ze ook andere mogelijkheden van een passende betaalde baan niet onbenut laten," staat in de verklaring. 

Demmers en D66-leider Alexander Pechtold willen verder niet ingaan op de zaak. 

Dit weekeinde is het partijcongres van D66. De kwestie rondom het opgestapte Kamerlid lag gevoelig. Morgen zal tijdens het congres worden gestemd over een motie waarin is vastgelegd dat een D66-Kamerlid vier jaar moet aanblijven. Veel partijleden ergeren zich groen en geel aan voortijdig vertrekkende Kamerleden. De kwestie-Hachchi is de aanleiding voor deze motie, die de steun van het bestuur heeft.

Meer op rtlnieuws.nl:

`