Politiek

'Aanpak laaggeletterdheid kost tientallen miljoenen, maar werkt niet'

20 april 2016 15:39 Aangepast: 20 april 2016 15:55
(archieffoto) Beeld © ANP

Het kabinet geeft ieder jaar tientallen miljoenen euro's uit om het grote aantal laaggeletterden dat Nederland telt, terug te dringen. Maar resultaten van dit beleid blijven uit.

Het beleid van minister Jet Bussemaker van OCW rammelt, zo luidt de conclusie van de Algemene Rekenkamer in een kritisch rapport over de aanpak van laaggeletterdheid. Volgens officiële cijfers kunnen 1,3 miljoen mensen in Nederland niet goed genoeg lezen en schrijven. Ze zitten onder vmbo-niveau. Maar het probleem is groter, schrijft de Rekenkamer. Wie niet kan omgaan met cijfers of met alledaagse technologie, is ook laaggeletterd.

De Algemene Rekenkamer is een onafhankelijk orgaan dat controleert of de uitgaven van de overheid doelmatig zijn. De instantie vindt dat Bussemaker de Tweede Kamer niet goed informeert over het probleem.

De kritiek van de Rekenkamer:

  • Het beleid van het kabinet is 'bescheiden' en niet gericht op 'geletterd worden'.
  • Het is onduidelijk wat het beleid bijdraagt aan de aanpak van laaggeletterdheid. "Er zit een kloof tussen het probleem en de aanpak."
  • De minister zegt dat er 1,3 miljoen laaggeletterden zijn, maar in werkelijkheid zijn dat er 2,5 miljoen.

"De 1,3 miljoen volwassenen die de minister noemt, zijn alleen mensen tussen 16 en 65 jaar die moeite hebben met de taal. 65-plussers en mensen die moeite hebben met rekenen worden buiten beschouwing gelaten, terwijl het beleid sinds 2012 zowel op laaggeletterden als op laaggecijferden is gericht", schrijft de Rekenkamer. Het orgaan komt zo op 2,5 miljoen inwoners van Nederland die slecht zijn in taal en rekenen.

74 miljoen euro
In 2015 gaf het kabinet 65 miljoen euro uit aan het probleem, dit jaar is dat 74 miljoen. Dit geld gaat voornamelijk naar ROC-instellingen en andere aanbieders van cursussen voor volwassenen. De Rekenkamer zegt dat er in het beleid van de minister geen concrete doelen beschreven staan voor het verbeteren van de taalvaardigheid. En over het rekenen heeft de minister het al helemaal niet.

De ambities van het kabinet zijn veel te bescheiden: het kabinet wil dat 45.000 mensen in de komende jaren beter Nederlands beheersen. Maar het kabinet heeft niet bepaald wanneer iemand precies beter Nederlands beheerst. En daardoor is ook niet duidelijk of het beleid vruchten afwerpt.

Geen informatie voor Kamer
De Rekenkamer zegt dat Bussemaker 'geen zicht heeft' op een afname van het aantal laaggeletterden door het beleid. "De minister biedt daardoor de Tweede Kamer hier ook geen informatie over."

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) had vorig jaar gezegd dat het niet helpt om meer geld uit te trekken. "Ook als ik meer geld zou hebben, kan ik niet zonder meer van die 45.000 ineens 100.000 mensen maken'', zei ze in de Tweede Kamer. De Rekenkamer ziet dat anders. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Laaggeletterdheid: 'Ik keek naar de kaart en deed maar wat'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore