Politiek

Woede om oppakken Ebru Umar in Turkije: 'Onacceptabel'

24 april 2016 08:14 Aangepast: 31 juli 2017 17:00
PVV-leider Geert Wilders en Ebru Umar bij Libelle Nieuwscafé begin deze maand. Beeld © ANP

Het oppakken van de Nederlandse columniste Ebru Umar in Turkije leidt tot woedende reacties in politiek Den Haag. Kamerleden eisen zo snel mogelijk actie van het kabinet.

De Nederlandse columniste van Turkse afkomst werd gisteravond door de politie meegenomen. Umar zegt dat ze is opgepakt vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Geenstijl heeft vanochtend contact gehad met de columniste. Ze zou 'extreem keurig' zijn behandeld op het politiebureau. Ze is inmiddels onderweg naar de rechtbank, waar ze om 10:00 uur wordt voorgeleid. 

Umar is er nuchter over, meldt Geenstijl: "Ik heb m'n zonnebril en oplader dus alles gaat goed."

#freeebru 
Op Twitter reageren politici fel en roepen ze om actie. "Blijf met je islamofascistische poten van onze @umarebru af Erdogan'', schrijft Geert Wilders (PVV).

Sjoerd Sjoerdsma van D66 noemt het 'onacceptabele intimidatie'

Ook CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: "Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders."

Vragen aan minister
Han ten Broeke van de VVD heeft via Twitter vragen gesteld aan de minister. In een bijgesloten document vraagt hij Koenders onder meer naar de aanleiding van de arrestatie: "Kunt u de Kamer in het licht van deze zorgelijke ontwikkelingen en de dubieuze staat van dienst van Turkije inzake persvrijheid met spoed, zo spoedig mogelijk laten weten wat de reden is voor de Turkse autoriteiten om mevrouw Umar aan te houden of te arresteren en of het optreden van de Turkse autoriteiten verband houdt met de inhoud van haar columns?''

Volgens Joël Voordewind van de ChristenUnie laat Erdogan nu zijn 'ware gezicht zien'. 

Umar uitgesproken 
Umar steekt haar kritiek op Erdogan niet onder stoelen of banken. In een column voor Metro schreef ze afgelopen week onder meer: "Tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er direct na de arrestatie 'nauw contact is geweest met Umar'. Volgens het ministerie is de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte. De medewerkers 'zijn ermee bezig'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore