Nederland

'Kabinet doet niets om radarbeelden MH17 boven tafel te krijgen'

12 mei 2016 21:40
Een brokstuk van toestel MH17 op de rampplek in Grabovo, Oekraïne. Beeld © ANP

Het kabinet doet nog steeds niets om de radarbeelden van de MH17 boven tafel te krijgen. Die beschuldiging uit het CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

De Boeing van Malaysia Airways stortte op 17 juli 2014 neer boven de Oekraïne na te zijn aangevallen met een BUK-raket. Na de aanslag beloofde premier Rutte de onderste steen boven te zullen halen.

Illegaal gewist

Omtzigt verwijt het kabinet al anderhalf jaar een lakse houding in het achterhalen van de waarheid rond de ramp met de MH17. Zo vindt hij het onbestaanbaar dat het kabinet nog steeds weigert de zogenoemde primaire radarbeelden op te vragen en een klacht in te dienen bij de VN tegen Rusland, dat de beelden illegaal gewist heeft.

Omtzigt: "Op de ruwe primaire radarbeelden is de BUK-raket wellicht drie keer te zien, zo vertelde radarspecialist Van Genderen in een door de kamer georganiseerde hoorzitting. Dan kun je dus veel preciezer vaststellen vanwaar die is afgeschoten. Ook is dan met zekerheid vast te stellen of er wel of geen vliegtuigen in de buurt van MH17 waren ten tijd van het neerschieten."

Schending regels

In het officiële onderzoek naar de ramp, dat is uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor de veiligheid (OVVV), ontbreekt die zekerheid volgens Omtzigt: "Nu moet de OVV concluderen dat er geen bewijs gevonden is dat zich andere luchtvaartuigen, civiel of militair, in de directe omgeving van vlucht MH17 bevonden." Dat sluit dus niet uit dat ze er wel waren. Met de radarbeelden kun je met zekerheid vaststellen of ze er wel of niet waren.

De Russische autoriteiten hebben gemeld dat ze de primaire radarbeelden hebben gewist. Volgens het CDA Kamerlid is dat een flagrante schending van internationale luchtvaart regels: "De regels zijn duidelijk. Rusland had moeten bewaren. Hiermee wordt een Nederlandse klacht tegen Rusland bij de internationale luchtaart verdragsorganisatie ICAO zeer kansrijk."

Russen in de beklaagdenbank

Het wordt nog kansrijker omdat ICAO naar nu blijkt, aan de OVV geschreven heeft dat de OVV gelijk had dat de Russen de radarbeelden boven Oekraïne niet mochten wissen. Daardoor zou Nederland een geschil bij ICAO tegen Rusland over gewiste radarbeelden bijna zeker winnen.

Omtzigt: "Als we zo’n zaak winnen komt Rusland in de beklaagdenhoek, dan moeten ze uitleggen wat ze hebben gedaan. En moet de OVV verklaren of ze wel binnen 30 dagen de data hebben opgevraagd. Er zijn op 17 juli 2014 300 mensen doodgegaan. Het is 2 jaar geleden. We zien nog niet het begin van een wijze waarop het kabinet dit aanpakt. Als je maar lang genoeg wacht vervagen herinneringen."

Oekraïne sjoemelt ook

Maar Omtzigt maakt niet alleen de Russen verwijten. Ook Oekraïne lijkt te sjoemelen met de feiten. Dat land vertelde in eerste instantie tegen de OVV dat al hun radarstations in onderhoud waren. In februari veranderde dat verhaal en zei de ambassadeur dat een of twee radarstations kapot geschoten waren. Vragen over welk verhaal klopt zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven. 

Om te voorkomen dat de zaak maar blijft slepen heeft Omtzigt in 40 nieuwe Kamervragen het kabinet om opheldering gevraagd.

Reactie Frits Wester

Volgens politiek commentator Frits Wester is het op zich te prijzen als Kamerleden zich zo vastbijten in een zaak. Tegelijkertijd moet Omzigt oppassen zich niet teveel laten leiden door de gedachte dat het kabinet bewust de boel traineert, aldus Wester.

"De inzet van Pieter Omzigt om de onderste steen boven te krijgen is bewonderenswaardig, maar tegelijkertijd ziet hij achter iedere boom een complot. Een tunnelvisie ligt dan op de loer."

RTL Nieuws
`