Nederland

Jan Roos heeft zijn wonden gelikt: 'Misschien heb ik mezelf overschat'

10 juni 2017 09:01 Aangepast: 10 juni 2017 09:31
Jan Roos: 'Ik heb na de verkiezingen zo'n drie dagen lang in mijn bed liggen huilen.' Beeld © ANP

Nul zetels. Een mokerslag. Huilen in bed. In de spiegel kijken. Nu is het tijd om weer de kost te verdienen. Een interview met Jan Roos, ex-politicus. "Het is simpel: je moet uiteindelijk je wonden likken en weer opbouwen."

Afgelopen zomer hakte Roos de knoop door: het was tijd om de politiek in te gaan. Hij werd lijsttrekker van Voor Nederland (VNL). Vol vertrouwen. Tijdens de campagne voor het Oekraïne-referendum had Roos de smaak te pakken gekregen. Hij wist wel hoe je succesvol campagne voert.  

Werkloos wakker worden

De afloop is bekend. Roos werd op 16 maart werkloos wakker. Maanden flyeren, debatteren, twitteren en interviews geven, het had niets opgeleverd. De kiezer geloofde niet genoeg in het verhaal van Roos en zijn partij.

Het verlies deed pijn, Roos was ervan overtuigd geweest dat het wel zou lukken. "Ik heb na de verkiezingen zo'n drie dagen lang in mijn bed liggen huilen. Verdriet en ontzetting dat je na negen maanden keihard werken geen resultaten hebt behaald."

Thumbnail

Roos op campagne, een paar dagen voor de verkiezingen. Foto: ANP. 

Fouten gemaakt? 

Wat is er misgegaan? Roos vindt niet dat er tijdens de campagne fouten zijn gemaakt. Maar er waren wel tegenslagen:  

"We moesten het vooral hebben van teleurgestelde VVD-stemmers. Tijdens de Turkije-rel, toen die Turkse minister werd teruggestuurd, toonde Rutte ineens leiderschap terwijl hij dat al die jaren daarvoor nooit deed. Kuzu zei af voor het slotdebat, waardoor we niet met hem in debat konden gaan. En in de peilingen zakten we een paar dagen voor de verkiezingen naar nul zetels. Dat kost ook stemmen, want kiezers gaan liever voor een partij die wél in Kamer lijkt te komen."

Thumbnail

Roos tijdens het slotdebat waarbij 'aartsvijand' DENK-leider Tunahan Kuzu niet kwam opdagen. Foto: ANP. 

De clown in de Kamer

En dan was er nog zijn imago. Ja, Roos was bekend van het Oekraïne-referendum, maar ook van alle filmpjes die hij als journalist/clown maakte voor onder meer PowNed en GeenStijl. Jan Roos met strippers, Jan Roos in een matrozenpakje, Jan Roos in een nazi-uniform. 

Dat imago ben je niet zomaar kwijt als je een net pak aantrekt en het over CPB-doorrekeningen wil hebben, leerde Roos. "Ik had al die cijfers uit mijn hoofd geleerd, maar dat imago bleef me inderdaad achtervolgen. Ik kreeg steeds weer vragen over wat ik vijf jaar geleden heb gedaan. Ik ben niet van die rol van vroeger afgekomen." 

Rust, moestuin en een spiegel

Na de verkiezingsnederlaag heeft Roos rust genomen. Even wat minder meningen en tv-optredens. Wie verliest, moet zich kalm houden. "Je moet even tijd hebben om naar jezelf te kijken. Die periode van rust had ik wel nodig om deze drol door te slikken."  

Wat heeft die periode van reflectie opgeleverd? "Een moestuin, haha! En ook wel dat je niet moet denken dat je zomaar een zetel of twee, drie kunt regelen. Kijk, ik had natuurlijk een gigantisch succes behaald met dat Oekraïne-referendum. Misschien denk je dan te makkelijk: dat trucje gaan we nog een keer uitvoeren. Misschien heb ik mezelf wat overschat. Daar moet je eerlijk over zijn." 

Thumbnail

Roos viert de uitkomst van het Oekraïne-referendum. Foto: ANP. 

Weer opbouwen

Roos is nu wel klaar met het likken van zijn wonden. "Ik heb een vast contract en goed inkomen opgezegd om deze stap te nemen. Dat risico heb ik genomen, omdat ik vond dat er behoefte was aan deze partij. Nu moet je weer opbouwen."

Roos is opgestapt bij VNL, maakte hij gisteren bekend. De hele partij wordt op een algemene ledenvergadering op 17 juni waarschijnlijk opgedoekt. En wat heb je aan partijleider zonder partij? 

Het leven van Jan Roos

Roos sluit niet uit dat hij in de toekomst weer de politieke arena instapt ('Ik geloof nog steeds in mijn visie'), maar nu gaat hij aan de slag met het oprichten van het onlineplatform 'La Vie Jan Roos'. Deze maand wil hij van start. Hij wil er weer doen wat hij vroeger deed: opiniemaken. 

De inkomsten moeten komen uit advertenties. Dat zal nog een hele klus worden. Ook in het 'blogcircuit' is de concurrentie groot, en als nieuw medium adverteerders binnen halen is zwaar.

Heeft hij spijt van de overstap naar de politiek? "Spijt is wat de geit schijt. Ik heb het met volle overtuiging gedaan. Het zou lafhartig zijn om er nu spijt van te hebben."

`