Ga naar de inhoud
Nederland

Oud-topambtenaar Justitie Cloo: Rapport Oosting 'akelige aanval'

Pieter Cloo was tot maart vorig jaar de hoogste ambtenaar op Justitie (archieffoto). Beeld © ANP

Pieter Cloo, tot vorig jaar maart de hoogste topambtenaar op het ministerie van Veiligheid en Justitie, ligt flink onder vuur door het rapport van de commissie-Oosting II. Hij houdt zich vandaag afzijdig, maar laat per sms aan politiek verslaggever Frits Wester weten wat hij van het rapport vindt.

"Het is een akelige aanval van de commissie op personen", schrijft Cloo. Hij wordt er in het rapport van beschuldigd dat hij wist dat er een back-up was waar het gezochte bonnetje van de Teevendeal op stond, maar daar niets mee heeft gedaan.

Opstelten niet geïnformeerd

Met zijn actie liet hij minister Opstelten, die om de zoektocht naar het bonnetje had gevraagd, in de steek, vindt Oosting. "Als hoogste ambtenaar moet je ervoor zorgen dat je minister op een behoorlijke manier wordt geïnformeerd."

Oosting noemt het gedrag van Cloo 'verwijtbaar', maar wil niet zeggen of daar consequenties aan zouden moeten worden verbonden. Cloo werkt niet meer op het ministerie, maar zit nog wel in de Algemene Bestuursdienst, een poule van topambtenaren.

Integer gehandeld

Cloo schrijft aan Wester dat hij 'in de zekere overtuiging verkeert dat hij integer heeft gehandeld tijdens zijn periode als secretaris-generaal'. Hij schrijft dat hij pas op 5 maart 2015 hoorde van het bestaan van een back-up ('pas na de door mij op 4 maart 2015 geïnitieerde zoektocht op basis van het door Nieuwsuur getoonde dossiernummer'), 'en niet zoals Cie Oosting nu 'aannemelijk' noemt in juni 2014'.

Volgens Cloo staan er nu twee 'verklaringen uit het geheugen' tegenover elkaar. "Van Hogendoorn en van mij. Er is geen enkele sms/mail/papieren bevestiging!"

Geen doofpot gevonden

"Zie ook pagina 122, waar Hogendoorn schriftelijk verklaart: 'Ik heb mijn SG gemeld dat ik niet zou uitsluiten dat er een back-up van het oude financiële systeem zou moeten zijn". Dat is wat anders dan dat er 'een back-up is'. Overigens ben ik blij dat de commissie geen doofpot heeft gevonden en dat onze ICT-mensen gerehabiliteerd worden."

Of het rapport consequenties heeft voor Cloo, is nog onduidelijk. Een woordvoerder van minister Blok, die daarover gaat, zegt dat de minister 'niet in het openbaar kan ingaan op de positie van een individuele ambtenaar'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

'Gedrag topambtenaar Cloo rond bonnetjesaffaire verwijtbaar'