Nederland

Criminele asielzoeker wordt eerder het land uitgezet

25 mei 2016 17:30 Aangepast: 25 mei 2016 18:09
Politieagenten maken praatje met asielzoekers. Beeld © ANP

Wie hier komt als asielzoeker en ernstig de fout ingaat, heeft een probleem. Een criminele asielzoeker raakt nu sneller zijn verblijfsvergunning kwijt en moet het land uit. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt.

Tot nu toe kon dat alleen bij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, dus als een asielzoeker echt de gevangenis in moest. Maar voor ernstige delicten als verkrachting of mishandeling wil de staatssecretaris dat ook bij een voorwaardelijke straf een vergunning kan worden geweigerd. "Als mensen ernstige misdrijven begaan die diep ingrijpen in het leven van slachtoffers kan dat niet zonder gevolgen voor de asielvergunning zijn", zegt Dijkhoff.

Voorheen kon een asielvergunning worden geweigerd of ingetrokken als iemand was veroordeeld tot een gevangenisstraf. Voor de meeste asielzoekers is een straf van zes maanden genoeg om je verblijfsvergunning kwijt te raken. Alleen voor iemand die écht persoonlijk bedreigd wordt, is die drempel iets hoger. Daar ligt de grens op tien maanden cel.

Grote impact op maatschappij

Nu gaan bij ernstige misdrijven die een grote impact hebben op slachtoffers of de maatschappij (zedendelicten, geweldsmisdrijven, drugshandel, mensensmokkel en terreur) ook voorwaardelijke straffen en taakstraffen meetellen.

Wie zijn verblijfsvergunning kwijtraakt moet weg. Wie niet terug naar het land van herkomst kan, wordt uitgezet naar een land waar iemand als vluchteling eerder al is geweest of naar een land waar familie woont.

Meer op RTLNieuws.nl:
Asielzoeker krijgt niet meer automatisch voorrang op huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore