Nederland

Sylvana Simons doet aangifte van racisme: 'Ik zie het als mijn plicht'

31 mei 2016 13:18 Aangepast: 08 november 2017 14:03
Sylvana Simons Beeld © ANP

Premier Rutte stoorde er zich al aan: de 'walgelijke reacties' die Sylvana Simons kreeg naar aanleiding van haar politieke ambities en strijd tegen Zwarte Piet. Nu is Simons er ook echt klaar mee. Ze doet aangifte van racisme.

Dat heeft Simons bekendgemaakt op de website van de politieke partij DENK. Zij komt voor deze partij op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. 

'Dapper genoeg'

"Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan. Het wordt tijd dat in onze samenleving het besef doordringt dat er één duidelijke rode lijn wordt getrokken: daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft. Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken”, aldus Simons in de verklaring.

Vooral sinds bekend is dat ze op de kandidatenlijst komt, moet Simons het hevig ontgelden. Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Integratie) spraken er al schande van. Rutte noemde het "ronduit walgelijk'' en ziet de verantwoordelijken als "idioten'', "doorgeslagen tokkies'' en "gladiolen''.

'Met vrouw en macht'

Volgens Simons zijn de reacties die in haar richting zijn geuit exemplarisch voor wat 'heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo’s dag in, dag uit meemaken'. "Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten."

In verband met de ontwikkelingen wil DENK een debat over racisme in het parlement. De beweging vindt dat het probleem ook door de politiek moet worden opgepakt.

Bekijk hier de verklaring die een getergde Sylvana Simons gaf aan de politieke pers:

`