Nederland

CDA-leider Buma: 'Nederland is in een kramp gekomen'

04 juni 2016 14:10 Aangepast: 04 juni 2016 14:11
Sybrand Buma tijdens het congres Beeld © ANP

"Ons land in een kramp gekomen. Mensen staan tegenover elkaar." Dat zei CDA-leider Sybrand Buma op het voorjaarscongres van zijn partij in Maarssen. Hij maakt zich zorgen over de felheid van veel mensen.

"Schelden, vernederen, beledigen, discrimineren. Het is aan de orde van de dag. Het lijkt alsof we er murw van zijn geworden. Maar dat kan niet en het moet stoppen. Anders glijdt onze samenleving af naar een wederzijdse scheldkanonnade die alleen verliezers kent en eindigt in ruzie en geweld", zei Buma. Als voorbeelden noemde hij de discussie rond Zwarte Piet en vluchtelingen. 

Dreigende wolk

"Polarisatie is de vijand van de oplossing", zei Buma. Hij pleit voor een "politiek van het midden, politiek van waarden." Volgens de CDA-leider heeft het volgende kabinet een zware taak. "Ons land is de afgelopen jaren somber en onzeker geworden. De toekomst hangt als een donkere dreigende wolk boven ons hoofd." 

In zijn speech haalde hij een aantal keren hard uit naar premier Rutte. 

Tijdens het congres werd Buma weer benoemd tot lijsttrekker voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in maart volgend jaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore