Nederland

Debat Teevendeal, vervelende vragen voor Rutte en Van der Steur

08 juni 2016 13:51 Aangepast: 08 juni 2016 20:56
Ard van der Steur en Mark Rutte (archieffoto) Beeld © ANP

Wéér heeft de Tweede Kamer gedebatteerd over de Teevendeal. De tweede Commissie Oosting concludeerde dat er geen doofpot was, maar dat het één grote bende was op het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Kamer heeft bij het debat nog een aantal vervelende vragen voor Rutte en Van der Steur.

Het debat is inmiddels afgelopen.

Om onderstaande redenen kregen Van der Steur en Rutte het lastig:

1. IJverige Ard

Thumbnail

Uit een conceptbrief blijkt dat Ard van der Steur als Kamerlid hoogstpersoonlijk een brief van minister Opstelten aanpaste. "Natuurlijk is er volop overleg tussen Kamerleden van de coalitiepartijen en de minister", zegt verslaggever Fons Lambie. "Kamerlid Van der Steur las niet alleen mee, maar deed allerlei correcties en voorstellen op cruciale onderdelen. Dan maakt hij het wel heel bont."

Straks in het debat zal elke partij benadrukken dat dit écht niet kan. In plaats van de regering te controleren, gaf Kamerlid Van der Steur tips hoe de Kamer te informeren met een half onderzoek.

2. Het geheugen van Rutte?

Thumbnail

Geheugenverlies. Dat woord komt meerdere keren voor in het rapport Oosting, bijvoorbeeld als het gaat over topambtenaar Cloo. Hij kan zich niet herinneren of hij door een andere topambtenaar werd gewezen op het bestaan van back-ups. Daar bleek het bonnetje juist te vinden.

Naast het rapport zijn ook de gespreksverslagen van de onderzoekers met de premier openbaar gemaakt. Volgens de oppositie heeft Rutte ook last van geheugenverlies. De ambtenaren van de premier waren overal bij betrokken, maar Rutte antwoordde een paar keer dat het hem allemaal niets zegt.

"De oppositie vindt het vreemd dat Rutte dat soort dingen niet weet, terwijl zijn ambtenaren volop met Veiligheid en Justitie overlegden over de kwestie", aldus Lambie. "Dat wil er bij de oppositie niet in. Het was namelijk een politiek explosieve kwestie in die tijd."

3. Het onafhankelijke onderzoek dat er nooit kwam

Thumbnail

Toen iedereen nog druk op zoek was naar het bonnetje, stelden ambtenaren van Veiligheid en Justitie voor om de Algemene Rekenkamer onderzoek te laten doen. Daar werkte oud-GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik. Een onderzoek onder zijn leiding zou alle twijfel wegnemen, zo redeneerden de ambtenaren. Alleen: het kwam er nooit.

Opstelten koos voor oud-procureur-generaal Brummen. Die deed een bizar slecht onderzoek, zo bleek naderhand. Maar waarom kwam dat onafhankelijke onderzoek er nooit? Op pagina 82 van het rapport van de commissie staat dat het onderzoek 'na goed overleg' is geschrapt met onder meer AZ/MP. "AZ/MP betekent Algemene Zaken/minister-president. Het lijkt alsof het onafhankelijke onderzoek er nooit kwam na overleg met Rutte", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"Opvallend is dat na de openbaarmaking van het rapport meteen de woordvoerder van Rutte belde om te zeggen dat er nooit overleg was geweest. Rutte zou slechts van Opstelten te horen hebben gekregen dat Brummen 't ging doen." Heel gek, vindt de oppositie.

4. 'Fred buiten de orde'

Thumbnail

In het rapport wordt duidelijk dat ambtenaren van Opstelten en Rutte en Kamerleden van de VVD driftig meeschreven aan een Kamerbrief waarin stond dat het bonnetje maar niet gevonden werd.

"De oppositie vroeg zich regelmatig af hoe betrokken premier Rutte was", zegt Lambie. "Op pagina 87 van het rapport zien we een voorbeeld van grote betrokkenheid." Een ambtenaar van Rutte meldde aan Veiligheid en Justitie dat 'MP alleen kan instemmen' als 'bijlage en Fred buiten de orde blijven'. De bijlage is het flut-onderzoek van Brummen en Fred is Fred Teeven.

"Hier blijkt de betrokkenheid van Rutte, maar het vreemde is dat in het gesprek met de onderzoekers staat: 'Dit zegt de heer Rutte niets'. Dat vindt de oppositie fascinerend. "Reken maar dat de premier daar kritische vragen over krijgt", aldus Lambie.

Meer op rtlnieuws.nl:
Onderzoek naar Teevendeal: geen doofpot, wel geblunder op ministerie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore