Referendum over Brexit

Koning Willem-Alexander houdt warm pleidooi voor Europa en tegen Brexit

25 mei 2016 15:21 Aangepast: 31 juli 2017 09:30
Beeld © Getty Images

Koning Willem-Alexander heeft voor het eerst het Europees Parlement in Brussel toegesproken. Hij benadrukte het belang van Europese samenwerking. "Juist omdat wij geloven in onze waarden en in onze gemeenschappelijke traditie."

De koning sprak ter gelegenheid van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. In zijn toespraak zat volgens Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus een duidelijke boodschap. "Hij zei dat het Europese boeket niet compleet is zonder de Engelse roos. Daarmee geeft hij duidelijk aan dat de Britten erbij moeten blijven."

"Europa is in haar verscheidenheid één. Ieders inbreng is essentieel. Het Europese boeket is niet compleet zonder de Spaanse anjer, de Franse fleur-de-lys, de Griekse acanthus, de Deense margriet, de Duitse korenbloem, de Oostenrijkse edelweiss, de Kroatische iris en de Nederlandse en Hongaarse tulpen. En niet zonder de English rose."

Willem-Alexander begon zijn verhaal over de invloed van het terrorisme. De solidariteit binnen de Europese Unie wordt op de proef gesteld, zei hij. "Er waait een gure wind in Europa. Veel van wat ons Europeanen dierbaar is, staat onder druk", zei de koning. Even later: "Voor veel Europeanen is het eigen land daarbij een belangrijk ankerpunt, met zijn als 'eigen' ervaren geschiedenis, traditie en gebruiken."

Johan Cruijff

Dat geldt natuurlijk ook voor Nederland, aldus het staatshoofd. "Nederlanders houden van hun land en zijn trots op de erfenis van Erasmus, Hugo de Groot, Spinoza, Rembrandt, Van Gogh, Cornelis Lely en Johan Cruijff."

Willem-Alexander benadrukt dat bij deze liefde voor het eigen land nooit mag worden vergeten 'dat we dat te danken hebben aan de bredere Europese beschaving en aan de volken en culturen om ons heen'."Europa vertegenwoordigt ook een beschavingsideaal van persoonlijke vrijheid en menselijke waardigheid, gelijkgerechtigdheid en medemenselijkheid."

Ook Beatrix pro-Europees

Juist omdat wij geloven in die waarden, is onze samenwerking volgens de koning zo belangrijk. "Niet meer het verleden, maar de toekomst dwingt daartoe. In deze tijd dienen wij ons af te vragen: voor welk Europa staan wij? Waarop durven wij nog trots te zijn?"

Volgens Sander Paulus is het bijzonder dat Willem-Alexander de pro-Europese gedachte deelt op het moment dat heel Europa verdeeld dreigt te raken. "Deze toespraak past in de lijn van zijn familie. Koning Beatrix stak ook niet onder stoelen of banken dat ze pro-Europees is." In de toespraak benoemde hij ook dat zijn moeder in 1984 en 2004 het Europees Parlement heeft toegesproken.

Vrede went snel

Volgens Willem-Alexander hebben de Europese landen elkaar nodig. "Er is niets wat zo snel went als vrede. Sinds het Schuman-plan heeft geen enkele lidstaat meer een schot op een andere lidstaat gelost. Ik behoor tot de eerste generatie Europeanen in de geschiedenis die dit geluk ten deel valt. En ik wens komende generaties datzelfde geluk toe."

Of Europa blijft bestaan, is volgens Willem-Alexander aan ons. "Alles hangt af van de mate waarin wij erin slagen de verbindingen sterk en het bouwwerk stabiel te houden. (...) Hoe groot de diversiteit ook is en hoeveel wij ook van elkaar verschillen: er is meer, véél meer dat ons verenigt."

Wat is Brexit precies en stapt Groot-Brittannië straks echt uit de EU? Bekijk deze video voor de uitleg: 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`