Nederland

Zij namen afscheid van onzinnige regels: 'Eindelijk weer tijd voor praatje'

15 juni 2016 19:31 Aangepast: 20 juni 2016 11:23
Jolanda, Roelanda en Alexandra hebben afscheid genomen van onzinnige regels Beeld © RTL Nieuws

Zorgverleners Alexandra, Jolanda en Roelanda werden er gek van: al die onzinnige regeltjes in hun vak. Dat ze verlost zijn van veel van die regels, voelt als een bevrijding. "Wij hebben ons vak terugkregen en kunnen weer initiatief tonen. Heerlijk."

Thumbnail

Wie: Jolanda Stolte 
Functie: Coördinerend begeleider Philadelphia Zorg
Aantal jaren: 25 jaar in de zorg

Wat voor onzinnige regels kwam jij allemaal tegen?
"Alles wat ik moest doen, stond op papier. Van minuut tot minuut. Van opstaan en douchen en van wassen en strijken. Alles stond vast en daar had je je gewoon aan te houden."

Dacht je weleens: dit is echt totale onzin wat ik nu aan het doen ben?
"Mijn werkzaamheden waren heel gestructureerd. Het stond heel vast allemaal. Je kon ook bijna niet afwijken. Want: zo was het. Zo deed je dat."

Hoe is het dan om opeens zonder onzinnige regels te werken?
"Het is wel even schrikken om alles los te laten. Structuur biedt natuurlijk ook een bepaalde veiligheid. Ik denk dat het een half jaar heeft geduurd voordat we konden zeggen dat het iets goeds heeft opgeleverd. We zijn blanco gestart en we hebben gekeken naar wat een cliënt eigenlijk vroeg."

Ontstond er geen chaos zonder regels?
"Nee. Maar soms denk je wel: help, wat nu? We maken nu alleen nog aantekeningen over de medicatie die iemand krijgt. Daar moet nog wel een bepaalde controle over zijn. Het is ook een stukje boerenverstand dat je moet gebruiken over bijvoorbeeld alle regels rondom hygiëne en schoonmaken. We weten allemaal wel dat je dingen schoon achterlaat. Als melk over de datum is, dan weet je zelf ook wel dat het weg moet en dat je het niet alsnog inschenkt."

Nu veel regels zijn verdwenen, levert dat meer tijd op met de cliënten?
"Ja, absoluut. Neem het aftekenen bijvoorbeeld. Dat gebeurde op kantoor. Aftekenen is een krabbeltje zetten bij alles wat je gedaan hebt. We hadden een lijst met wel twintig dingen die we moesten aftekenen. Dat was eigenlijk helemaal niet nodig. Zoals een prullenbak schoonmaken, een prullenbak legen, een vuilniszak erin, temperatuur koelkast, temperatuur diepvries, aanrechtblad schoonmaken. Alles moesten we noteren. En elke dag moest dat weer gebeuren. Voor dat aftekenen moest je altijd weg van de groep. Dat nam toch weer een kwartier in beslag. Omdat we niet meer van elke schoonmaakklus een aantekening hoeven te maken, brengen we nu meer tijd door met de cliënten."

Heeft het je werk leuker gemaakt nu zoveel regels in de prullenbak zijn verdwenen?
"Ja, absoluut. Je bent een stuk flexibeler en je merkt dat cliënten flexibeler worden. We luisteren nu veel meer naar wat cliënten willen. We hebben onze vrijheid eindelijk terug. En daar zijn cliënten ook blij mee, die hebben steeds meer regie over hun leven."

Wat zijn regels waar je niet omheen kan?
"De aftekenlijst van medicatie. En we melden natuurlijk incidenten die gebeuren."

Thumbnail

Wie: Alexandra Moes.
Functie: Coördinerend begeleider Philadelphia Zorg.
Aantal jaren: Werkt 12 jaar in de zorg.

Had jij te maken met veel onzinnige regels tijdens je werkzaamheden?  
"Ja. We hadden zoveel onzinnige regels. Het leek bijna of we niet zelf konden nadenken. Alles stond vast. We hadden lijstjes van hoe vaak we de koelkasten moesten temperaturen, hoe vaak we de kastjes moesten schoonmaken, hoe laat we bij iemand moesten zijn. Als de cliënten weg wilden, moest alles op een afsprakenkaart worden gezet. Het moest allemaal volgens een bepaald protocol. Want stel je toch voor, dat er iets gebeurt en we niet met een vinger naar de verantwoordelijke kunnen wijzen? Dat staat mij het meeste tegen: alle regels zijn bedacht uit een angstcultuur."

Al die regels, maakten die je werk ook minder leuk? 
"Ja. Want tijd voor iets spontaans was er niet. Je kon niet spontaan zeggen: we hebben even niks, we gaan even het dorp in. Je was altijd zo tijdsgebonden. Nu kan dat wel. Er is een hoop veranderd nu zoveel regels zijn verdwenen. Wij hebben ons vak weer terugkregen. We kunnen weer initiatief tonen. Maar ook de cliënten hebben hun regie weer terug."

Wie legde jullie die regels op?
"Die legden wij onszelf op. Want: als iets op een briefje stond, kon je het teruglezen en niet de mist ingaan."

Heb je nu extra tijd over?
"Soms dan zijn er drie cliënten die niks van mij hoeven. Dan heb ik dus meer tijd voor de rest en dat is heel erg fijn. Dan kan ik soms een uur bij iemand zitten die zijn vakantiefoto's wil laten zien. Dat was eerder niet zo. Dan had je drie foto's gezien en moest je weer verder. Je had nooit de volle honderd procent interesse. Dat is nu wel zo. Dat vind ik erg mooi."

Thumbnail

Wie: Roelanda van der Vliet
Functie: Eerst verantwoordelijk verzorgende in verzorgingstehuis De Nudehof
Aantal jaren: 8,5 jaar 

Waarom ben je in de zorg gaan werken?
"Ik ben als stagiair begonnen. Werken in de zorg is dankbaar werk. Mensen die je verzorgt, kunnen soms mopperen. Maar ze zijn vooral ook heel dankbaar dat je ze komt helpen. Ik wil dat oude mensen ook op hun oude dag nog genieten en kwaliteit van leven ervaren. Dat is voor oudere mensen soms moeilijk. Omdat ze steeds minder kunnen en soms echt eenzaam zijn. Maar als je ze dan helpt, kunnen ze echt heel dankbaar zijn."

Heb je ooit overwogen om te stoppen. Bijvoorbeeld door al die regels in je werk?
"Nee, nog nooit. Ik werk iedere dag met super veel plezier. Ik laat me niet zomaar de zorg uitsturen door allerlei regeltjes. Dat gaat mij niet gebeuren."

Is je werk makkelijker geworden nu er minder regels zijn?
"Minder regels betekent niet dat mijn werk per se makkelijker is geworden. Het lukt gewoon niet niet altijd om aan dat bed van de patiënt te staan. Omdat er altijd genoeg andere regels zijn en andere werkzaamheden die moeten. Er is zoveel te doen."

Waren er veel regels overbodig in jouw werk?
"Ik had heel veel formulieren die overbodig waren. Die vulde je gewoon in, omdat ze er waren. Ik was al snel anderhalf uur per dag bezig met papierwerk. Ik vond het vooral irritant om te zien dat je er eigenlijk niks mee deed. Met al die formulieren denk je: het hoort nou eenmaal.Het zijn de regeltjes, dus ik moet het doen. Maar voor wie doe je het eigenlijk?"

Meer op rtlnieuws.nl
Van Rijn: 'Stop met al die onnodige regels in de zorg'

`